Az édesburgonya, más nevén batáta átmenet valahol a sütőtök, sárgarépa és a burgonya között.
A fentiek mix - együttese. Élettani szempontból pedig magasan túlszárnyalja a krumplit.
Ugyanis lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyek ideálisak, ha fogyni, lúgosítani szeretnénk, vagy ha cukorbeteg valaki. És kimagaslóan magas a fehérje tartalma ezért a sportolók, izom építők köreiben igencsak elterjedt zöldség. Kár, hogy hazánkban kevésbé ismerik.
Íze édeskés ezért nálam most kísérletezés alatt, ugyanis akár süti is süthető belőle. ( következő projekt:)
Mivel régen volt a palettán leves, és amiért még mindig, sajnos jólesik a lélekmelengető, finom leves, ezért most selymes krémlevest készítettem belőle.
Hozzávalók:
2-3 db közepes édesburgonya
1 db nagyobb sárgarépa
1 db bio zöldségleves kocka
1/2 kávéskanálnyi himalaya só ( elhagyható, ha édesebben szeretjük)
késhegynyi kurkuma
késhegynyi római kömény
200 ml kókusz tejszín
1,5 l víz
A megtisztított édesburgonyát, répát felszeleteljük, vagy kockára vágjuk és a vízzel, leves kockával együtt puhára főzzük. Majd hozzáadjuk a kókusztejszínt és botmixer segítségével krémesre mixereljük.
Fűszerezzük és mégegyszer meglobbantjuk.
Tálalhatjuk önmagában, vagy leves gyönggyel.
Tipp:
A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség. Magas a szénhidrát, (mint ahogyan már írtam lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz) fehérje, A vitamin (béta-karotin), B-6 és C-vitamin tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása.
Mondanom sem kell, hogy glikémiás indexe alacsony.
Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor szintet továbbá több rák ellen is megvédhet – különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhet meg. Különösen tanácsos gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küszködők és cukorbetegek számára.
Tehát összességében ideális tavaszi vitaminbomba!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése