Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. október 30., vasárnap

Narancsos Amarant golyók






Mostanság előtérbe kerültek a nyers édességek, desszertek. 
Magas beltartalommal rendelkeznek, viszont vigyázzunk
 a cukortartalmukkal. Mert az aszalt gyümölcsök valóban egészségesek, alkalmazhatóak a 
lúgosító étrendben is mértékkel, de rendkívül magas a gyümölcscukor tartalmuk.
Ne fogyasszunk sokat és nagy mennyiséget belőlük, mert a gyümölcscukor is erjed és könnyen táptalajt ad
a bennünk élősködő gombáknak, mikrobáknak.

Az alábbi bonbonok fő összetevője a rendkívül magas ásványianyag tartalommal rendelkező azték gabona, az  amarant, kihagytam az aszalványokat.

Életmód tipp:

A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izom építésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidrát tartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. 
Az amarant mag lisztje a búza lisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnézium tartalma is  Magnézium tartalma azért is figyelemre méltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak.
A vitaminok közül az amarantmag jó riboflavin,
niacin- és tokoferolforrás. 
Karotint nem, viszont a többi gabonaféléktől eltérően aszkorbinsavat tartalmaznak.
A mag zsírtartalma az emberi szervezet számára előnyös telítetlen zsírsavakban gazdag.
Az amarantmag fő szénhidrát komponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. 

Az amarant őrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmirost- és ásványianyag tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.
A kipattogatott amarantmag igen kellemes, enyhén pörkölt ízű termék, kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva, tejjel elkeverve.  

Recept ötlet : ladybird magazin.


Hozzávalók: 12 db

50 g pattogatott amarant
3 evőkanál agávé szirup
50 g mogyoró vagy mandula liszt
késhegynyi őrölt gyömbér
1/2 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
1-2 evőkanál pálma vagy kókusz olaj

Díszítés: 20 g pattogatott amarant, kandírozott, vagy szárított narancs héj.


Elkészítése rendkívül egyszerű: az alapanyagokat egy keverő tálban alaposan összedolgozzuk, a hűtőbe pihentetjük minimum 30 percet. Majd vizes kézzel golyókat formázunk és a maradék pattogatott amarántban meghempergetjük. 
Szárított, kandírozott narancs héjjal díszítjük. 








 















Nincsenek megjegyzések: