Tej,-Tojás,-Glutén,-Élesztőmentes kenyér
Az előzőekben a lenlisztből sütemény készült, most sem hagyott alább a kísérletező kedvem és sütöttem egy olyan kenyeret, amely amellett, hogy szénhidrát szegény, csakis lúgosító "gabonákat" tartalmaz, magas a rosttartalma is.
Ez az a kenyér amelyet nyugodtan fogyaszthat gluténérzékeny, candidás, fogyni vágyó, vagy olyan aki szimplán csak szuper egészséges kenyeret szeretne enni, megteheti bármelyik napszakban.
Hozzávalók:
300 g köles liszt
120 g mandula liszt
80 g Paelo - lenliszt
6 evőkanál kókusz olaj
1 kávéskanál himalaya só
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
6 dl víz
kb.: 50 g aszalt paradicsom
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, beleértve a felkockázott aszalt paradicsomot is ( néhányat félre teszünk a tetejére).
Majd hozzáadjuk az olajat és a vizet, robotgép segítségével alaposan összedolgozzuk.
A lenliszt miatt gyorsan sűrűsödik, mivel a lenliszt tulajdonsága a magas rost tartalom és emiatt képes sok folyadékot magába szívni.
Egy hosszú formát kiolajozunk, beszórunk köles liszttel, majd a tésztát belehelyezzük, formázzuk.
Tetejét olíva olajjal, vagy kókusz olajjal bekenünk és az aszalt paradicsomokkal díszítjük.
Előmelegített sütőben 200 C fokon 15 percig sütjük, majd 180 C fokon további 30 percig, utána 150 c fokon pedig 15 percig.
Hosszú a sütés idő, kb. 60 perc.
Tipp: Tegyünk egy kis edénybe vizet amelyet behelyezünk a sütő térbe, így kevésbé szárad ki a külseje.
A kenyér közepe, előfordulhat, hogy kissé " szalonnás " marad, ez a lenliszt miatt történhet, ne süssük tovább 60 percnél.
Melegen, friss salátával, hidegen sajtolt olajjal meglocsolva fogyasszuk, hidegen növényi pástétomokkal, krémekkel, ízlés szerint.
Nylon zacskóban, vagy fóliában, hűtőben tároljuk.
Fittanyuka - lúgosító ételek a facebookon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése