Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. december 15., szombat

Szaloncukor - Narancsos marcipán


A szaloncukorról most már elmondhatjuk, hogy igazi hungaricum.
 Habár az én gyermekkoromból nincsenek szép emlékeim a szaloncukorról. Ennek az egyik oka, hogy Erdélyben mi is ugyanígy  a magyar szokások szerint tartottuk a Karácsonyt, de mivel Romániában nem ismerték el a magyar szokásokat ezért szaloncukrot sem árusítottak sehol.
Ezért házi szaloncukor volt mindenkinél, ami valamiféle olvasztott cukor volt selyempapírba csomagolva, amelybe gyerekként majdnem beletört a fogunk. Ráadásul inkább csak szimbólumként lógtak, kőkeményen a  fán, mert nagymamám gondosan évente újracsomagolta őket. Én nem rajongtam értük, ezért nemis kísértettem a sorsot, ellenben az öcsém:). Ha akkor ezt a receptet átadhattam volna a nagyimnak...
Másik emlékem amikor kisiskolásként, király lány jelmez hiányában anyukám legnagyobb csalódásom ellenére szaloncukornak öltöztetett:))

Nézzük a receptet: Ez már a nyers édesség kategóriába tartozik, könnyen, gyorsan elkészíthető. Csomagolhatjuk saját kezűleg dekorált selyempapírba, vagy csomagolás nélkül akár csak a  fa alá is tehetjük.

Hozzávalók ( kb. 30 darab)

250g darált mandula ( mandula liszt)
60 g nyírfacukor porrá darálva
2  teáskanál útifűmaghéj őrlemény
5-6 csepp bio narancsolaj ( sütéshez való)
1 evőkanál kókusz olaj
1/2 bio narancs reszelt héja
késhegyni őrölt bourbon vanília
100 ml meleg víz

150 g Étcsokoládé bevonó

Először a mandula lisztet összekeverjük a por nyírcukorral, vaníliával, reszelt narancs héjával, útifűmaghéj őrleménnyel, majd hozzáadjuk a meleg vizet. Kézzel is átdolgozhatjuk, de homogénebb masszát kapunk ha kézi robot gép segítségével kicsit összedolgozzuk. Hűtőbe pihentetjük minimum fél órát. Nedves kézzel újra átgyúrjuk a masszát és hengert formálunk olyan vastagságút amilyen vastag szaloncukrokat szeretnénk. Késsel feldaraboljuk a hengert és a félkész szaloncukrokat egy tálra helyezzük. Mélyhűtőbe helyezzük őket kb. 10 percre.
Víz gőz felett felolvasztjuk az étcsokoládé bevonót és a szaloncukrokat egyenként belemártjuk, majd sütő papírra helyezzük őket. Ha megdermedt a csoki réteg csomagolhatjuk. Hűvös helyen tároljuk, de nem fontos hűtő szekrényben.

Tipp: Az a tapasztalatom, hogy más olajosmag őrleménnyel készítve, akár vegyesen is nagyon finom az összhatás! Pl: darált dió, török mogyoró.





5 megjegyzés:

Fafi írta...

Azt étcsokoládé bevonó valami speckó dolog vagy sima étcsoki is jó megolvasztva? Köszi!
Már a mélyhűtőben a szaloncukor! :)

Szabóné Papp Emőke írta...

Sima, alacsony cukortartalmú és magas kakaótartalmú étcsoki megfelel:) Kellemes Ünnepeket!

Fafi írta...

Köszönöm, sajnos elrontottam. Csak most olvastam a válaszod. :(
Végül tettem vele egy kanál kókuszzsírt, majd egy kanál margarint, de csak egyre sűrűbb lett.. már nem tudtam belemártani őket.
Boldog Karácsonyt!

tűzkő írta...

Szia, bolti darált mandulából csinálod vagy mandulát áztatsz, pucolsz egyenként és ledarálod? Szerintem a bolti darált mandula nem nyers, hiszen blansírozzák a pucoláshoz.
Meg még azt szeretném kérdezni, hogy mibe csomagolod a szaloncukrot?
Köszi
Viki

Szabóné Papp Emőke írta...

Kedves Viki!

Mindkettőből készítettem már, az előbbit akkor választom ha időhiányban szenvedek, de természesen az áztatott verzió az élő és értékes! A blansírozásnál 1 percig tartják a lobogó vízben, teljesen nem lesz értéktelen, mert nem főzik meg. Én nem csomagoltam egy bonbonos tálkában az asztalra helyeztem:)