A visszajelzésekre hagyatkozva folytatom a fitt - vega receptekkel, sőt nyitottam egy új címkét:
saláta vacsorák címen.
Mivel tudjuk, mi nők, ha megakarjuk őrizni karcsúságunk, vagy ha főleg fogyni szeretnénk nem túl szerencsés egy nehéz, esetleg szénhidrát dús vacsora elfogyasztása után ágyba bújni.
Főleg ha figyelembe vesszük, hogy a szervezet éjszaka méregtelenít, az anyagcsere folyamatokat inkább segítsük azzal, hogy valami rostban, vízben, vitaminban gazdag ételt, jelen esetben salátát fogyasztunk!
Az a jó, hogy salátából többet is ehetünk, és akkor nincs az az érzésünk, hogy csak csipegettünk!
Próbálom most már mindegyik hozzávalóhoz hozzáfűzni hogy miért is , egészséges és miért inkább ezeket a természetes növényi összetevőket válasszuk!
Ez a saláta egy "kálcium bomba ", leginkább a krém miatt!
A zöldségeket szerintem nem szükséges kifejtenem, hogy miért is részesítsük előnyben a fogyasztásukat.
Itt van rögtön a tofu, amit én előszeretettel használok a konyhámban, mivel semleges íze van ( natúr tofu), nagyon sokféleképpen felhasználható. Ha mindennap nem, de hetente 2-3 alkalommal fogyasztjuk!
A vegetáriánus , vega , ázsiai konyha alap élelmiszere, fehérje tartalma csaknem megegyezik a húséval ( 12 g), míg a húsé ( 16 g kb.), a zsírtartalma alacsony , csupán 5g szója olaj és minőségi, telítetlen zsírokat foglal magába( szemben a hús zsír tartalmával szemben ami ráadásul telített zsírokat, koleszterint tartalmaz!).
Ezenkívül könnyen emészthető, kiváló kálcium - szállító, és jelentős B-vitamin forrás.
A másik nagyon egészséges hozzávalónk a szezám mag, a legmagasabb a kálcium ( szerves kálcium!!) tartalma a magvak közül.
Saláta hozzávalók, ( 2 fő részére):
Idény zöldségek vegyesen, jelen esetben:
- 1 kisebb fej saláta,
- 1 közepes uborka,
- 3 közepes paradicsom,
- 1-2 szál zöld hagyma, -2 db. paprika,
- 1 kisebb fej saláta,
- 1 közepes uborka,
- 3 közepes paradicsom,
- 1-2 szál zöld hagyma, -2 db. paprika,
-125 g tofu ( 1/2 csomag)
- fejenként 1-2 szelet teljes kiőrlésű, élesztőmentes tönköly vagy rozs kenyér
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 cikk fokhagyma
- csipett cayenne paprika
- csipett cayenne paprika
A zöldségeket tetszőlegesen daraboljuk és egy keverő tálban összekeverjük.
A tofut és a kenyér szeleteket kockára vágjuk , 2 evőkanálnyi olíva olajat teflon serpenyőben felforrósítunk, először a szétnyomot fokhagymát a csipet sóval , csipet cayenne paprikával "megfuttatunk", ezután dobjuk rá a tofu és kenyér kockákat, állandó keverés mellett pirítjuk, amíg átveszi a fokhagyma ízét!
-150 g szezám pehely
- 1/2 kávéskanál só
-1/2 citrom leve
- 1 kis doboz szója joghurt vagy 200 ml növényi tejszín
- friss petrezselyemzöld vagy zöld fűszerek: oregáno, bazsalikom
- 3 evőkanál olíva olaj
A hozzávalókat egy keverő vagy turmix gépben krémesre keverjük, ha szükséges kevés vízzel hígítjuk, és az apróra vágott petrezselyemzöldel szórjuk meg!
Kitűnő ez a krém még mártogatni, kenyérre kenni, jelen esetben a salátára tehetjük.
Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése