Szeretem a pitát, mert sok mindent tehetek a "belsejébe" és praktikus, mert ezt szoktam csomagolni hosszabb utazáskor és akkor is amikor hétköznap nincs sok időm főzni.
Olyankor csak gyorsan összerakom. Célszerű többet csinálni , hűtőben és légmentesen záródó tasakban sokáig eláll.
Hozzávalók: ( kb. 6-7 db pita)
250 g bio finom tönkölyliszt
250 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 kávéskanál tengeri só
1 zacskó bio élesztő por
3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 dl növényi tej
1 csomónyi friss medvehagyma
A liszteket összekevertem és hozzáadtam a sót, olajat, majd a növényi tejet felmelegítettem ( inkább csak langyos volt) és csomómentesen elkevertem benne az élesztőt.
A medvehagymát apróra vágtam és szintén a masszához adtam.
Hozzáadtam a liszthez az élesztős tej keveréket és alaposan kidolgoztam a tésztát, amíg el nem vált az edény falától.
A medvehagymát apróra vágtam és szintén a masszához adtam.
Hozzáadtam a liszthez az élesztős tej keveréket és alaposan kidolgoztam a tésztát, amíg el nem vált az edény falától.
Ha nagyon ragad, adhatunk hozzá még lisztet.
Majd letakarva, meleg helyen 30-35 percig kelesztettem.
Miután megkelt, egy hosszú nudlit sodortam belőle és késsel 7 egyenlő részre osztottam.
Ezekből a kis részekből golyót formáztam és nyújtóval 1 cm-es vastagságú kerek formákat nyújtottam.
Sütő papírral kibélelt tepsibe tettem.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, majd levettem a hőfokot 170-150 fokra.
Nem szabad sokáig sütni, mert puhának kell lennie.
4-5 percig sütöttem az egyik oldalát, majd kivettem a tepsit, megfordítottam őket és még egy 4-5 percig sütöttem a másik oldalát.
Kivéve a sütőből pár percig hűlni hagyjuk, majd még melegen zsebeket vágunk a közepébe.
Tipp: Süthető csak teljes kiőrlésű lisztből is , viszont az a tapasztalatom, hogy az élesztős tésztáknál célszerű ha feles arányban adagoljuk a lisztet, mert könnyebben megkel a tészta.
3 megjegyzés:
A zseb nem magától keletkezik? Úgy kell vágni, szó szerint késsel?
A pita közepe felpuklisodik, vagyis akkor jó ha üreg képződik a belsejében, viszont kívűlről meg kell vágni, hogy nyílás legyen.
Sajna nem egyformák és nem mindegyik lett nekem üreges, van amelyiket teljesen be kell vágni késsel!
Igen, én is sütöttem pár párszor, azért kérdeztem, mert nekem mindig megvan az üreg magától :o)
Megjegyzés küldése