Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. április 19., hétfő

Rozmaringos Vegaburger

Kis késéssel, még a pitás posztomhoz kapcsolnám az iménti receptet, ugyanis ezer jó dologgal " tölthetjük" a pitánkat. Azt hittem, hogy a falafel fasírt golyókkal  a kedvencem, viszont tévedtem.
A vegaburgert búzasikér lisztből készítettem.

Tipp: De mi is az a szejtán? Tulajdonképpen a búzában található fehérjét választják ki, és az így kapott masszát használhatjuk fel különböző vegetáriánus, vegán ételek alapanyagaként. Íze alapvetően semleges, így nagyrészt a felhasznált fűszerektől és egyéb hozzávalóktól függ a végeredmény. Magas fehérjetartalma miatt fontos hozzávalója a vegetáriánus , lúgosító konyhának.
Hatalmas előnye, hogy nem tartalmaz hugysavakat és könnyen emészthető, nem tartalmaz hormonokat, állati méreganyagokat.
 
Zöldségekkel, fűszerekkel " dobtam fel".
Mint minden ami hasonló a szejtánhoz, melegen a legfinomabb!
Viszont hidegen is fogyasztható, sőt ha időhiányban szenvedünk akkor sütés előtt, párat ha elcsomagolunk és lefagyasztunk, így akkor is gyorsan varázsolhatunk valami egészségeset az asztalra, ha éppen nincsen sok időnk!
 




Hozzávalók:

125 g búzasikér liszt
1 teáskanál tengeri só
késhegynyi őrölt fekete bors
1-2 szál répa reszelve
1/4 zeller reszelve
3 evőkanál étolaj, vagy kókusz zsír a sütéshez
1 kávéskanál vegamix
1/2 teáskanál szárított rozmaring
2 cikk fokhagyma
3 evőkanál zabliszt
1 dl víz
 

A lisztet összekeverjük a sóval, rozmaringgal, majd hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, fokhagymát,  vizet és összegyúrjuk.
Én ezután adtam hozzá a zablisztet,mert picit ragadt, majd alaposan összedolgoztam.
Tetszőleges nagyságú pogácsákat formálunk vizes kézzel, és vegamixes vízben kb. 15 percig főzzük, ( akár a szejtánt),  majd miután lecsepegtettük, egy teflon edényben forrósítunk kevés kókusz vagy pálma zsírt  ( vagy étolajat), és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Tipp: Olajban való sütéshez, olaj helyett használjunk inkább kókusz vagy pálma zsírt, kg-os kiszerelésben kapható és gyorsan visszahozza az árát, mert magasabb hőfokot bír, nem keletkeznek benne káros anyagok, mint az étolajnál a sütés alatt.
 És ezt tényleg többször felhasználhatjuk, miután leszűrtük. Az étolajat semmiképpen sem ajánlatos újra felhasználni, mivel rákkeltő anyagok képződnek benne a magas hő hatására!!



Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon


5 megjegyzés:

Szamóca írta...

Emi, ez milyen jó ötlet!
Nem is gondoltam, hogy a búzasikért ilyen formában is fel lehet használni! Eddig csak kenyérsütéshez használtam, de így is ki fogom próbálni.

Marcipán és Frutti írta...

Nagyon guszta!Búzasikér liszt alatt a búzasikér port érted,vagy lehet olyat kapni,hogy bsikér liszt?A pálma-ill. kókuszzsírnak nincs semmi mellékíze?
Köszi!Frutti

parvati írta...

Imádom, de rég csináltam ilyet! Nem lehetne pénteken ez??? :D

Szerintem nincs mellék íze, ezeknek a zsiradékoknak, legalábbis a pálmazsirnak semmi íze.

Emi írta...

Frutti!

Szerintem egyre gondolunk, búzasikér liszt és por ugyanaz!
A pálma, vagy kókuszzsírnak teljesen semleges íze van!

Parvati!:)

Péntekre, valami másra gondoltam, remélem azis ízleni fog!:)

Bridge írta...

Ez a rozmaring megmozgatta a fantáziámat, szerintem ki fogom próbálni. :)