Viszont most a Karácsonyi kalácssütésemmel ellentétben, most nem sütöttem irdatlan mennyiséget, csak egy fonott kalácsot, sőt egy nyuszi forma is kisült még belőle Vikike kedvéért.
Hozzávalók:
250 g bio fehér liszt búzacsírával
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt,
2 dl növényi tej
1/2 citrom leve és reszelt héja
80 g bio margarin
60 g barna nádcukor, vagy nyírfa cukor
maroknyi mazsola
1 evőkanál méz
1 csomag instant adalékmentes élesztő vagy 1 zacskó foszfátmentes sütőpor
A liszteket összekeverjük a cukorral, majd a közepébe lyukat csinálunk.
( Ha sütőport használunk, nyírfa cukor esetén, a lisztet, nyírfa cukrot és a sütőport először összekeverjük!)
Tipp: Ha nyírfa cukorral készítjük akkor sütőporral kell készíteni a kalácsot, mert nem fog megkelni!
A mazsolát alaposan megmossuk és kevés vízbe beáztatjuk.
A növényi tejet langyosítjuk, majd beleszórjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a liszt közepébe, picit összedolgozzuk az élesztőt a cukros liszttel, hozzáadjuk a margarint, mazsolát a citrom levet és héját.
Alaposan kézzel összedolgozzuk, addig amíg el válik az edény falától.
Letakarjuk és kb.30 percig kelesztjük, majd kiolajozzuk a formát és belehelyezzük a tésztát, akár fonhatjuk is.
A formában is kelesztjük, meleg helyen, letakarva 20-25 percig. Előmelegített sütőben 200 fokon 45 percig sütjük. Az első 10 percnél hagyjuk a 200 fokot, majd levesszük 150 fokra.
Miután megsült, kivesszük és a tetejét megkenjük a mézzel, megszórhatjuk a barna nádcukorral és még 1-2 percre vissza tesszük a sütőbe. Langyosan isteni, sosem bírom kivárni, hogy teljesen kihűljön, habár igazán csak akkor szeletelhető szépen!
2 megjegyzés:
Nyírfacukorral is megkel?
Köszönöm az észrevételt!
Valóban nem kel meg a nyírfacukorral, sütőporral javasolt készíteni!
Javítom a bejegyzést.
Megjegyzés küldése