Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. június 4., csütörtök

Nyári vegyes zöldségleves

Visszatérve a receptekhez.. nem tettem még fel leves recepteket, most ezt pótolom. Nagyon kedvelem a leveseket, ha "tiszta" alapanyagokból ( értem itt azt, hogy nem tartalmaznak húst, tejet, tojást, fehér lisztet)vannak elkészítve, nagyon jól beilleszthetők még egy tisztítókúrába is.
Pl.: lénap.
Előszeretettel fogyasztom még a leveseket, mert telítenek, előkészítik a gyomrot az emésztésre.

Nagyon egészségesek a zöldséglevesek, vagy a "hamis "húsleves, exelsiornak is nevezik, léböjtökbe is beilleszthető. ( tulajonképpen a húslevesnek is a zeller és a többi zöldség adja meg a finom ízét.)
Exelsiort nagyon egyszerűen készíthetünk, hasonlóan , mint a hagyományos hús levest, természetesen hús nélkül:), csak még több zöldséggel, lassú tűzön fözzük és sokáig.
Mindenki ismeri a káposztaleves kúrát, valóban nagyon hatásos, ha pár kg-ot le szeretnénk dobni, vagy tisztítani szeretnénk a szervezetünket. Viszont tényleg nem mindegy, hogy milyen alapanyagokból készítjük.
A legfontosabb amellett, hogy nem főzünk bele állati eredetű fehérjéket, hogy ízfokózokat, leveskockákat, vegetát sem teszünk bele, hacsak nem bio összetételű, "E" mentes leves ízesítőről van szó.
Én általában hetente, kéthetente tartok egy lé napot ( méregtelenítek) amikor kizárólag vizet, préselt zöldségleveket, és levest fogyasztok amit ilyenkor vegyes zöldségből készítek és a végén összeturmixolom! (krémleves:). Nagyon hatásos, és kibírható, mert a levek és a leves telítenek!
A minap főztem egy vegyes zöldséglevest, savanykásat, kinyitottam a hűtőt és a rendelkezésre álló zöldségekből készítettem.

Íme a recept:

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2-3 közepes új krumpli
2 szál répa
2 szál gyökér
1 kis fej zeller, és a zöldje (kb. 1-2 szál)
3-4 közepes paradicsom
3-4 evőkanál olíva olaj
2 cikk fokhagyma
késhegynyi cayenne paprika
1 citrom leve
1 kávéskanál só
1 kávéskanál vegamix ( bio)
1 l víz

A zöldségeket előkészítjük, felkockázzuk. Az olíva olajat felhevítjük és az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk benne, majd szép sorban rádobjuk a többi zöldséget. Sózzuk, beletesszük a vegamixet is és lefedve pár percig együtt pároljuk, ha szükséges kevés vizet öntünk alá.
Párolás után felöntjük a vízzel és kb. 15-20 percig készre főzzük, inkább 20 perc a zeller és a répa miatt:).
Ha kész utóízesítjük, préselt fokhagymával ízesítjük és a citromlevével savanyítjuk, majd a tetejére aprított zeller levelet szórunk!

Ti hogy álltok a levesekkel?

Legközelebb nyers leves recepteket írok, nagy kedvenceim, most itt a nyár, irány a piac:)!

5 megjegyzés:

harmony írta...

szia. én nem vagyok nagyon leveses, de azért a natúr zöldséglevest szeretem. a préselt leveid is érdekelnének, remélem teszel fel majd azokból is...
szeretnék most lúgosítani én is, de még nem tudom hogyan kezdjek neki...

Szabóné Papp Emőke írta...

Kedves Harmony!
Valóban nagyon fontos, hogy időközönként tehermentesítsük a szervezetünket,méregtelenítsünk, vagy mondhatom úgyis, hogy lúgosítsunk! Én bő egy éve kezdtem el a szervezetem lúgosítását, ami annyira pozitív hatásal volt a közérzetemre, alakomra stb., hogy a teljes életmódváltás mellett döntöttem és azóta is tart ez az állapot! ( Tulajdonképpen vega életmód).
Fontos, hogy legyen átvezető időszak, nem szabad azonnal a közepébe vágni, mert a méregtelenítési folyamatok lehetnek erősebbek is!
Én rögtön azzal kezdtem, hogy elhagytam a tejet, tejtermékeket. A hús elhagyása egy folyamat volt, egyszerűen nem kívántam, nem volt nehéz számomra mert sose voltam igazán húsevő! A másik lényeges dolog a kávé elhagyása volt, nagyon savasítja a szervezetet, főleg naponta fogyasztva, rendszeresen! ezt zöld teával váltottam ki, sokkal hatásosabb! És víz, víz és víz, persze nem mindegy , hogy milyen, legjobb a tisztított víz, nyugodtan ihatsz mentes ásványvizet, fokozhatod a hatást ha friss citromlével iszod! A legfontosabbak a zöldségek, saláták, olíva olaj,csírák fogyasztása! És nem elhanyagolható a testmozgás, lényeg, hogy rendszeresen izzadj, nagyon sok méreganyagtól szabadul meg így a szervezet! Első lépésként a savasító ételeket, italokat kiváltottam lúgosító táplálékokra.Pl.: tej helyett növényi tejek, édesítőszer helyett a stevia,kávé helyet zöld tea és sok víz, hús helyett pl. tofu, szejtán. A gyümölcsökkel is csínján kell bánni, főleg a kezdeti időszakban, alapvetően a gyümölcsök savas hatásúak és gátolhatják a folyamatot. Kivétel a citrom, avokádó, paradicsom:)..
Fontos, hogy figyelj a testedre, a jelzéseire, rövid időn belűl meghálálja neked:)

harmony írta...

Kedves Emi! én is már lassan 1 éve csinálom ezt a váltást, egyenlőre nem sok eredménnyel. igaz hogy van még hova fejlődnöm... nálam a folyadékfogyasztással és a testmozgással van gond, ezen kell még dolgoznom...
ezt a gyümölcs - savas dolgot sose értettem, van aki savasnak tartja van aki lúgosítónak. híres termgyógyász írta nekem hogy egyek sok cseresznyét, sőt akár napokig csak azt mert kiválóan lúgosít. végülis a lényeg sztem is hogy a szervezet mit jelez, ebben egyetértünk. :)

Szabóné Papp Emőke írta...

Kedves harmony!

A gyümölcsök a bennük levő cukortartalom miatt könnyen erjednek, erre még rá tesz egy lapáttal, hogy a mai gyümölcsöknek a cukortartalma a fajták közötti nemesítések, keresztezések miatt kb. 10 szerese, mint azoknak a gyümölcsöknek amelyeket mondjuk nagyanyáink fogyasztottak.
Nem mindegy hogy mikor mivel fogyasztjuk. Helytelen ha étkezés után desszertként fogyasztjuk őket, sőt egymással se szerencsés keverni őket. Mert az erjedésnek alkohol a vége:(!
Egy lúgosító kúra alkalmával lassíthatják a folyamatot, késöbb lehet fogyasztani gyümölcsöt megfelelően beillesztve a táplálkozásunkba! ( Inkább délelőtt és önmagukban, idény ,hazai gyümölcs!!)
A lúgosító kúrát én egy speciális táplálék kiegészítővel egészítettem ki ami nagyon hatásos volt: ( porított csírák, zöldségek, buzafű, kamutfű keverék stb.- amit vízzel hígitva fogyasztottam napi min. 3 litert, sejtszinten méregtelenít és átmossa a szervezetet!!)
Nyáron ami még nagyon hatásos és valóban gyümölcs: az a görögdinye kúra, szigorúan csak dinyét fogyasztani 2-3 napig, semmivel nem keverni! meglehet szórni kevés fahéjjal az meggátolja, hogy önmagában is erjedjen!

harmony írta...

Kedves Emi! köszi az infokat, bár ezekkel képben voltam már eddig is, de nem árt az ismétlés sose:)