Olaszországban készítik előszeretettel a Crostata-t, ami tulajdonképpen rácsos süteményt jelent, ezt sósan, édesen is sütik, én most a zöldséges vegán változatát sütöttem meg, kelbimbóval, tulajdonképpen szinte bármilyen más zöldséggel is elkészíthető, amely a kedvencetek!
Hozzávalók:
Tészta:
250 g világos tönköly liszt, vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g bio margarin
3-4 evőkanál kókusz olaj
1/2 kávéskanál só
1/2 kávéskanál szódabikarbóna, vagy fél zacskó foszfátmentes sütőpor
2 dl víz vagy növényi tej
Töltelék:
250 g kelbimbó
1 szál kisebb póréhagyma
250 ml növényi tejszín
kakukkfű
2 evőkanál rizsliszt, vagy zabliszt
1 dl víz
A tészta hozzávalóiból félkemény tésztát gyúrunk és kb. 10 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.
A kelbimbót pároló edényben pár percig előpároljuk. A póréhagymát felaprítjuk és olajon picit pároljuk, majd hozzáadjuk a kelbimbót . Fűszerezzük, majd hozzá öntjük a növényi tejszínt, 1 dl vizet.
Külön a rizs lisztet csomómentesre keverjük egy kevéske hideg vízzel és ezzel besűrítjük a tejszínes kelbimbót.
A tésztát kb.:0,7 mm vastagságúra kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kerek - pite sütő formát. Kevés tésztát félre teszünk a rácsoknak.
Az alját megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 fokon 5 percig elősütjük.
Majd kivéve, bele kanalazzuk a tejszínes kelbimbót ( fontos, hogy ne legyen nagyon híg, kb. olyan sűrűségű legyen, mint egy nagyon sűrű főzelék).
A maradék tésztából rudakat sodrunk és berácsozzuk a tetejét.
Visszatéve a sütőbe még 25 percig sütjük.
Salátával főtételnek is kitűnő. Vagy hidegen tízóraira, uzsonnára, piknikhez.
1 megjegyzés:
Jaj de gyönyörű étel :-)
Megjegyzés küldése