Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. április 25., vasárnap

Tofu a tortán II.- Fekete áfonyás"Túró"-Tofu Torta

A múltkori citromos "túró" tortából merítettem az ihletet, mert az nagyon finom lett, most egy kicsit feltúrboztam az ötletet és szerintem finmom lett, legalábbis a család véleménye ez volt, majd kiderűl, hogy a lányok mit szóltak hozzá?!

Meg találó a címhez is, mivel itt valóban tofu a tortán, a túró helyett:)



Hozzávalók:

Tej és tojásmentes Piskóta:

125 g teljes kiörlésű tönköly liszt
125 g bio fehér tönkölyliszt
5 evőkanál étolaj
10 dkg barna nádcukor
2,5 dl növényi tej
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna

A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük és sütőpapírral kibéllet kapcsos ( nagy) tortafomában
előmelegített sütőben 200  C fokon 20 percig sütjük. 10 perc után levesszük a hőfokot 170 C fokra.
Szúrópróbát végzünk mielőtt kivesszük, hog átsült-e a tészta?!
Miután megsült hagyjuk kihűlni.

Áfonyás tofukrém:

3 csomag natúr tofu ( 3 X 300 g)
1 citrom leve és reszelt héjja
6 evőkanál barna nádcukor, vagy méz
1 csomag fagyasztott áfonya, vagy vegyes erdei gyümölcsök 250 g
150 g fekete áfonya lekvár ( én szerencsés vagyok, mert anyukám erdélyi - havasi áfonya lekvárját használtam):)
250 ml növényi tejszín ( zab, vagy rizs)
2 dl növényi tej
2 kávéskanál strabak - növényi, zselésítő por
Menta levél és mandula pehely a díszítéshez!

A tofut lereszeljük és turmixgéppen az összetevőkkel ( kivéve a fagyasztott gyümölcsök és s strabak) összeturmixoljuk amíg eléggé krémes nem lesz.
Majd edénybe öntjük és melegíteni kezdjük a krémet. A strabakot egy evőkanál barna cukorral összekeverjük, és beleszórjuk a krémbe, összefőzzük amíg felforr, állandó keverés mellett. Hozzáadjuk a kiolvasztott és lecsöpögtetett gyümölcsöket, összekeverjük.
A piskótánkat visszatesszük a kapcsos tortaformába, megkenjük áfonya lekvárral, majd erre öntjük a krémet, elsímítjuk egy vizes ,hosszú kés segítségével. Hűtőben min. 4-5 órát, de a legjobb ha egy éjszakát állni hagyjuk. Én előző nap készítettem el ezt a desszertet.
Majd miután kikapcsoljuk a tortaformát és megszílárdult a krém a tetején, mandula pehellyel  és áfonyával, vagy erdei gyümölcsökkel pár levél mentával díszítjük.



És a hangulat a lányokkal nagyon jó volt! Alíg várom a következő találkát:)!


Tofu a tortán - Fittanyuka Menü I.

Pénteken volt nálam az első találkozó a főzőcske játékkal, nagyon - nagyon jól sikerűlt!
Jó volt találkozni és megismerni a többieket, ősz intén már a következő találkozót várom! Bevallom picit fárasztó volt a készűlődés és izgultam is, de megérte! Úgy gondolom végeredményben jól sikerűl, kíváncsían várom majd az értékeléseket !:)

Akkor íme a péntek esti menüm:

Welcome drink:
Extra szűz P'ina Colada

Előétel:
Sült Paprika krémmel töltött zöldségek, ropogos magvas kenyérrel.

Főétel:
Erdei gombákkal töltött "tejszínes", zsenge karaláb, szélesmetélttel

Desszert:
Fekete áfonyás "túró" ( tofu ) torta

Íme a fotók és a receptek:

Asztaldísz és a terítés, habár a fotó nem a legjobb, mert csak részletet mutat:





Welcome drink:
Extra szűz Pína Colada

Hozzávalók:

kb. 7 dl 100%-os ananászlé
1/2 friss ananász húsa
250 ml zabtejszín
jégkocka
kevéske málnaszörp


Az ananász húsát felkockázzuk és a jéggel ananászlével és a zabtejszínnel összeturmixoljuk. A koktélos pohár aljára teszünk keveset a felkockázott ananász húsából is és ráöntjük az italt. Majd igazi ananásszal díszítjük és a tetejére kevés málna vagy grenadine szörpöt csurgatunk ( 1 kávéskanálnyit).

Előétel:

Sült paprika krém:



Hozzávalók:

3 db piros húsú paprika ( kápia, vagy kalifornia paprika)
2 db sárga húsú paprika
250 g natúr tofu
1/2 kávéskanál tengeri só
3-4 evőkanál olíva olaj
1 cikk fokhagyma
1/2 citrom leve
pár szál snidling

A paprikákat, megszúrkáljuk és előmelegített sütőben megsütjük. Majd miután megsűltek és kihűltek, lehéjjazzuk őket. Feldaraboljuk, vagy reszeljük a tofut és a paprikával, majd a többi hozzávalóval alaposan összeturmixoljuk. Snidlinget felaprítjuk és beleszórjuk. Hütőben alaposan lehűtjük és nyomózsákba töltjük, majd tetszőlegesen választott zöldségekbe töltjük, én a koktél paradicsomot, zellerszárat és a paprikát választottam. Rozsos, magvas kenyeret pirítunk hozzá és együtt tálaljuk.

Főétel:
Erdei gombákkal töltött zsenge" tejszínes" karaláb szélesmetélttel

Az erdei gombákat azért választottam, mert nagyon finom aromájuk van, mindamellett pedig az erdei gombákat nem kezelik vegyszerekkel.

A karaláb szezonja pedig most van így tavasszal, ezért ez egy szezonális étel, zsenge karalábból finom.


Hozzávalók:

6 db nagyobb friss karaláb
500 g fagyasztott erdei gomba
125 g barnarizs
4 szál újhagyma
4 evőkanál olíva olaj
1 evőkanálnyi bio , nem hidrogénezett margarin
3x250 ml szója tejszín
2 evőkanál zabliszt
2 kávéskanál tengeri só
vegamix
1/2 kávéskanálnyi rozmaring
késhegynyi fekete bors
friss zöld petrezselyem
2 cikk fokhagyma

algás szélesmetélt , tönköly tésztából 250 g.

A karalábokat megtisztítjuk a leveleitől és a héjjától, majd karalábvájóval kiszedjük a belsejét, kb 1 cm-es falat hagyunk neki. ( a kiszedet részeket nem dobjuk el, mert a tejszínes öntetbe is teszünk, a maradékból, pedig levest főzhetünk). Egy edénybe újjnyi vizet öntünk, beleszórjuk a vegamixet és a karalábokat kb. 15-20 percig előpároljuk. Az előre beáztatott barnarizst kevés sóval puhára főzzük.
Az erdei gombát miután  kiengedett, megmossuk és  apróra vágjuk. Az újhagymát szintén felaprítjuk és az olíva olajon megfuttajuk, majd rádobjuk a gombát és együtt pároljuk. Sózzuk, borsózzuk és fűszerezzük a rozmaringgal, belepréseljük a fokhagymát is. Lefedve addig pároljuk amíg a gomba kellőképpen megpuhul. Majd a leszűrt barnarizst hozzá keverjük. 1 evőkanálnyi szójatejszínt is hozzákeverünk a masszához.
 A kivájt karalábok üregébe töltjük az erdei gombás tölteléket.
A karalábokat tűzálló tálba tesszük, tetejükre kevéske margarint teszünk, az edény aljára öntünk 1-2 dl vízet és alufóliával letakarva, előmelegített sütőben még 15 percig pároljuk.

Ezalatt megcsináljuk a tejszínes öntetet.

A karaláb belső, kiszedett részeit kevés olajon pároljuk 4-5 percig, majd sózzuk, erre ráöntjük a szójatejszínt és lefedjük. Megvárjuk amíg felforr, majd egy külön edényben a zablisztet elkeverjük csomómentesre a zablisztel és ezzel besűrítjük a szójatejszínt. Belepréselünk 2 cikk fokhagymát.
A sütőből kivesszük a töltött karalábokat és ráöntjük a tejszínes öntetet és a kifőtt szélesmetélttel  együtt tálaljuk.

Folyt.köv a deszerttel és a jó társasággal ( fotó):)......





2010. április 21., szerda

Tofu a Tortán!

Közösen néhány Vega Gastro Bloger társammal  főzőset játszunk:)
Hal a tortán helyett: Tofu a tortán!
Itt megnézhetitek a csapatokat és a tagok bemutatkozását. Pénteken kezdünk és a mi csapatunkban én vagyok az első! Nem tudom, hogy áldás, vagy nem elsőnek lenni?!
Szerintetek?
Minden esetre örülök, mert végre megismerek olyan személyeket akik hasonlóan gondolkodnak, mint én.
Alíg várom a találkozást, remélem, hogy szép  barátságok is szövődnek:)!
Biztosan sok új, finom receptel fognak bővűlni blogjaink.

Jó Főzőcskét Kívánok Minden csapattársamnak:)!

2010. április 19., hétfő

Rozmaringos Vegaburger

Kis késéssel, még a pitás posztomhoz kapcsolnám az iménti receptet, ugyanis ezer jó dologgal " tölthetjük" a pitánkat. Azt hittem, hogy a falafel fasírt golyókkal  a kedvencem, viszont tévedtem.
A vegaburgert búzasikér lisztből készítettem.

Tipp: De mi is az a szejtán? Tulajdonképpen a búzában található fehérjét választják ki, és az így kapott masszát használhatjuk fel különböző vegetáriánus, vegán ételek alapanyagaként. Íze alapvetően semleges, így nagyrészt a felhasznált fűszerektől és egyéb hozzávalóktól függ a végeredmény. Magas fehérjetartalma miatt fontos hozzávalója a vegetáriánus , lúgosító konyhának.
Hatalmas előnye, hogy nem tartalmaz hugysavakat és könnyen emészthető, nem tartalmaz hormonokat, állati méreganyagokat.
 
Zöldségekkel, fűszerekkel " dobtam fel".
Mint minden ami hasonló a szejtánhoz, melegen a legfinomabb!
Viszont hidegen is fogyasztható, sőt ha időhiányban szenvedünk akkor sütés előtt, párat ha elcsomagolunk és lefagyasztunk, így akkor is gyorsan varázsolhatunk valami egészségeset az asztalra, ha éppen nincsen sok időnk!
 




Hozzávalók:

125 g búzasikér liszt
1 teáskanál tengeri só
késhegynyi őrölt fekete bors
1-2 szál répa reszelve
1/4 zeller reszelve
3 evőkanál étolaj, vagy kókusz zsír a sütéshez
1 kávéskanál vegamix
1/2 teáskanál szárított rozmaring
2 cikk fokhagyma
3 evőkanál zabliszt
1 dl víz
 

A lisztet összekeverjük a sóval, rozmaringgal, majd hozzáadjuk a reszelt zöldségeket, fokhagymát,  vizet és összegyúrjuk.
Én ezután adtam hozzá a zablisztet,mert picit ragadt, majd alaposan összedolgoztam.
Tetszőleges nagyságú pogácsákat formálunk vizes kézzel, és vegamixes vízben kb. 15 percig főzzük, ( akár a szejtánt),  majd miután lecsepegtettük, egy teflon edényben forrósítunk kevés kókusz vagy pálma zsírt  ( vagy étolajat), és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Tipp: Olajban való sütéshez, olaj helyett használjunk inkább kókusz vagy pálma zsírt, kg-os kiszerelésben kapható és gyorsan visszahozza az árát, mert magasabb hőfokot bír, nem keletkeznek benne káros anyagok, mint az étolajnál a sütés alatt.
 És ezt tényleg többször felhasználhatjuk, miután leszűrtük. Az étolajat semmiképpen sem ajánlatos újra felhasználni, mivel rákkeltő anyagok képződnek benne a magas hő hatására!!



Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon


2010. április 18., vasárnap

Medvehagymás pita

Szeretem a pitát, mert sok mindent tehetek a "belsejébe" és praktikus, mert ezt szoktam csomagolni hosszabb utazáskor és akkor is amikor hétköznap nincs sok időm főzni.
 Olyankor csak  gyorsan összerakom. Célszerű többet csinálni , hűtőben és légmentesen záródó tasakban sokáig eláll.
Zöldségeket, krémeket, zöldség fasírtot, vagy vegaburgerrel töltöm.





Hozzávalók: ( kb. 6-7 db pita)

250 g bio finom tönkölyliszt
250 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 kávéskanál tengeri só
1 zacskó bio élesztő por
3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2  dl növényi tej
1 csomónyi friss medvehagyma


A liszteket összekevertem és hozzáadtam a sót, olajat, majd a növényi tejet felmelegítettem ( inkább csak langyos volt) és csomómentesen elkevertem benne az élesztőt.
 A medvehagymát apróra vágtam és szintén a masszához adtam.
 Hozzáadtam a liszthez az élesztős tej keveréket és alaposan kidolgoztam a tésztát, amíg el nem vált az edény falától.
Ha nagyon ragad, adhatunk hozzá még lisztet.
Majd letakarva, meleg helyen 30-35 percig kelesztettem.
 Miután megkelt, egy hosszú nudlit sodortam belőle és késsel 7 egyenlő részre osztottam.
Ezekből a kis részekből golyót formáztam és nyújtóval 1 cm-es vastagságú kerek formákat nyújtottam.
Sütő papírral kibélelt tepsibe tettem.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, majd levettem a hőfokot 170-150 fokra.
Nem szabad sokáig sütni, mert puhának kell lennie.
4-5 percig sütöttem az egyik oldalát, majd kivettem a tepsit, megfordítottam őket és még egy 4-5 percig sütöttem a másik oldalát.
Kivéve a sütőből pár percig hűlni hagyjuk, majd még melegen zsebeket vágunk a közepébe.

Tipp: Süthető csak teljes kiőrlésű lisztből is , viszont az a tapasztalatom, hogy az élesztős tésztáknál célszerű ha feles arányban adagoljuk a lisztet, mert könnyebben megkel a tészta.


2010. április 16., péntek

Tej és Tojásmentes Palacsinta Torta

Ígérem hamarosan valami karcsúsító fogással jövök, mivel torta tortát követ:) Viszont akinek gyereke van és olyan kis étkes, mint az én Vikikém, annak bizony kell, hogy legyen pár recept és ötlet a tarsolyába ha nem akarja, hogy a cukrászdában tömje magát egészségtelen, cukros csodákkal!
Palacsinta volt az óhaj, én meg gondoltam egy nagyot és annyira belejöttem a sütésbe, hogy amikor már túl voltam a tíz db palacsintán akkor összeraktam egy fincsi krémmel és kész volt a torta. Igazából egy napig legalább nem ártott volna, hogy rendesen összeálljon a hűtőben, de nem sok ideje volt. Viszont ami maradt az kb. egy nap állás után sokkal finomabb és masszívabb volt.

Palacsinta tészta hozzávalók:
( 10-14 db)

Én 500 g teljes kiőrlésű ( tönköly vagy búza) lisztből csináltam.
3-3,5 dl növényi tej ( elhagyható, sima vízzel is készíthető!)
kb. 2 dl víz
csipet só
3 evőkanál olaj

A hozzávalókból palacsinta tésztát kavarunk, ha szükséges adunk hozzá még vizet, vagy növényi tejet.
Palacsinta sütöt étolajjal, vagy kókuszzsírral kikenjük, és egyenként kisütjük a palacsintákat.

Krémek, kenni valók:

Ezeket akár kedvünk szerint variálhatjuk, én csokisat csináltam amiben szentjánoskenyér port is tettem.

1 tasak Dm-es bio csokis puding
5 dl növényi tej
2-3 evőkanál nyers barna nádcukor. ( vagy steviával is készíthető, 1/2 teáskanál .)

A hozzávalókból pudingot főzünk és hagyjuk kihűlni.

Néhány réteget ( nem sokat, csak 2-3 réteget) cukormentes erdei gyümölcs lekvárral kentem be, ( anyukám lekvárja), a többit a kihűlt csokis pudinggal, és egymás után rétegeztem, amíg elnem fogytak a palacsintáim. Ezután elkészítettem a csokis bevonó krémet.

Csokis bevonókrém:

4 evőkanál bio, nem hidrogénezett margarin
3 evőkanál kakaópor ( nem cukrozott), vagy 80 g étcsoki.
3 evőkanál karobpor
2 evőkanál nyers barna nádcukor

A margarint kis lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk cukrot, majd  a kakaó ( vagy étcsokit) és karobport, állandó keverés mellett csomómentesre keverjük.

Az utolsó fedő palacsintára nem került semmi, csak a csokis bevonót öntjük rá és hosszú késsel elsimítjuk, vagy hagyjuk rajta elfolyni, majd pár perc után, miután kissé megdermedt, reszelt étcsokival szórjuk meg. Mintmár említettem célszerű a hűtőbe tenni és pár órát "pihentetni":) Nekünk nem sikerűlt:), pedig másnap sokkal finomabb, mert kellőképpen összeáll.

2010. április 10., szombat

Citromos " Túrótorta" - Tej,-laktóz,-tojásmentes

Régóta megálmodtam, egy könnyű a hagyományoshoz hasonló túró tortát, természetesen nem túróból hanem valamilyen növényi összetevőből és a tofura esett a választásom.
Nagyon izgultam, hogy sikerüljön, mert a férjemnek csináltam a  szülinapjára és nagyon -nagyon finom lett!

Kis formában sütöttem, 18 átmérőjű sütő formában.




Hozzávalók:

Tej és tojásmentes piskóta:

63 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
63 g bio fehér tönköly  liszt
3 evőkanál étolaj
 30 g nyírfacukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 dl növényi tej

A lisztet összekeverjük a cukorral, sütőporral, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat: tejet, olajat, citromlevet, citrom héját és alaposan kikeverjük robot gép segítségével.
Majd egy 18 cm-es átmérőjű kapcsos sütő formát kibélelünk sütő papírral, az oldalát kiolajozzuk és beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 200 C fokon, majd 5 perc után levesszük a hőfokot 150 C fokra és összesen 20 percig sütjük.
 Mielőtt kivesszük szúrópróbát végzünk, hogy megsült-e a közepe?
Miután pár percet  hűlt a tészta a formában, óvatosan kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni!



Citromos "Túró krém"

Hozzávalók:

600 g natúr tofu ( 2 csomag)
200 ml kókusz tejszín
1 citrom leve és reszelt héja
maréknyi mazsola
4 evőkanál méz, vagy ízlés szerinti mennyiség nyírfacukor
1 kk őrölt bourbon vanília
1 dl növényi tej ( rizs tej)
6 g ( vagy 1 púpozott teáskanál) Strabak : Növényi zselésítő anyag

A mazsolát alaposan megmossuk és kevés vízbe beáztatjuk. A tofut kockára vágjuk és a mézzel, tejszínnel, rizs tejjel, citrom levével és héjával, vaníliával turmix gépben alaposan összekeverjük, amíg krémet kapunk!
Ha szükséges még édesíteni, vagy citrommal ízesíteni lehet még ízlés szerint. Ezután belekeverjük az alaposan lecsepegtetett mazsolát is.
Egy edénybe öntjük a krémet és lassú tűzön keverés mellett melegítjük, a strabakot összekeverjük 1 teáskanálnyi nyírfacukorral vagy barna nádcukorral, hogy jobban elkeverhető legyen a krémben és beleszórjuk állandó keverés mellett.
Forralásig keverjük, majd levesszük a tűzről.
A piskótát visszahelyezzük a sütő formába és a tetejét meglocsoljuk friss citromlével, majd  erre öntjük rá a krémet, szépen elegyengetjük.
A tetejét vékony szeletekre vágott citrom karikákkal ( picit belenyomkodjuk a krémbe) és reszelt citrom héjával díszítjük.
Hagyjuk hűlni, majd a hűtőbe tesszük 4-5 óra hosszára.
Majd szétkapcsoljuk a formát és kész is! Nedves késsel szeletelhető!
Legközelebb más gyümölccsel is kipróbálom pl.:málnával, vagy eperrel:)?




 

2010. április 3., szombat

Nyuszis aprósüti Gyerekeknek



Szükséges volt, hogy süssek valami olyat amit ha térül fordul a kislányom elnassizhat, és a legfontosabb indok, hogy megígértem neki, hogy sütünk nyuszis sütiket együtt, az, hogy ő is segíthet nyújtani, a formákat kisszagatni. Ezért valami gyors, de finom és egészséges  receptre volt szükség.

Hozzávalók:

250 g világos tönköly liszt
250 g teljes őrlésü tönköly liszt
200 g bio margarin ( nem hidrogénezett)
60 g nyers barna nádcukor vagy kókusz cukor ( enyhe karamellás ízt kölcsönöz)
1 csomag foszfátmentes sütőpor
1 - 2 dl növényi tej

Tulajdonképpen a hozzávalókat simán összegyúrjuk, addig amíg nem ragad, ha szükséges szórunk hozzá még kevés lisztet, majd pár percre a hűtőbe tesszük. Ha pedig túl száraznak találjuk akkor önthetünk hozzá még tejet, de a 2 dl ne haladjuk meg. Majd kinyújtjuk és forma szaggatóval kisszagatjuk. Egy sütő papírral kibélelt sütő formába tesszük őket. Én megkentem őket mézzel és a lenmag az a szem akar lenni: ), a mézet használtam ragasztó anyagnak. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt kisütjük.

Tipp:  Vigyázat könnyen megég ezért ha szükséges vegyük le a hőfokot 150 C fokra a sütés közepénél!


Tej és Tojásmentes Ünnepi kalács

Az Ünnep sosem telhet el kalács nélkül, lehet Karácsony, vagy Húsvét.
 Viszont most a  Karácsonyi kalácssütésemmel ellentétben, most nem  sütöttem irdatlan mennyiséget, csak egy fonott kalácsot, sőt egy nyuszi forma is kisült még belőle Vikike kedvéért.


Hozzávalók:

250 g bio fehér liszt búzacsírával
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt,
2 dl növényi tej
1/2 citrom leve és reszelt héja
80 g bio margarin
60 g barna  nádcukor, vagy nyírfa cukor
maroknyi mazsola
1 evőkanál méz
1 csomag instant adalékmentes élesztő vagy 1 zacskó foszfátmentes sütőpor



A liszteket összekeverjük a cukorral, majd a közepébe lyukat csinálunk. 
( Ha sütőport használunk, nyírfa cukor esetén, a lisztet, nyírfa cukrot és a sütőport először összekeverjük!)


Tipp: Ha nyírfa cukorral készítjük akkor sütőporral  kell készíteni a kalácsot, mert nem fog megkelni!

A mazsolát alaposan megmossuk és kevés vízbe beáztatjuk.  
A  növényi tejet langyosítjuk, majd beleszórjuk az élesztőt, csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a liszt közepébe, picit összedolgozzuk az élesztőt a cukros  liszttel, hozzáadjuk a margarint, mazsolát a citrom levet és héját.
Alaposan kézzel összedolgozzuk, addig amíg el válik az edény falától.
Letakarjuk és kb.30 percig kelesztjük, majd kiolajozzuk a formát és belehelyezzük a tésztát, akár fonhatjuk is.
A formában is kelesztjük, meleg helyen, letakarva 20-25 percig. Előmelegített sütőben 200 fokon 45 percig sütjük. Az első 10 percnél hagyjuk a 200 fokot, majd levesszük 150 fokra.
Miután megsült, kivesszük és a tetejét megkenjük a mézzel, megszórhatjuk a barna nádcukorral és még 1-2 percre vissza tesszük a sütőbe. Langyosan isteni, sosem bírom kivárni, hogy teljesen kihűljön, habár igazán csak akkor szeletelhető szépen!




Húsvéti készülődés - Tofu Sajt torta

Az egész napom mindezidáig főzéssel sütéssel telt. Gondoltam megosztom veletek a húsvéti készülődős receptjeimet, hátha valaki még kedvet kap valamelyikhez és gyorsan elkészíti. Úgy döntöttem, hogy nem lesz nagy főétkezés az Ünnep alatt, hanem inkább úgynevezett svédasztal lesz ahol mindenki kiszolgálhatja magát, és így a holnapi napot inkább kirándulással, sétával töltjük, akár magunkkal is vihetünk pár falatot a szabadba.

Ezt a receptet egy női újságban láttam, egy 2003-as tavaszi  kiadásban, természetesen sajtból és sajtkrémből készítették, én tofuból "álmodtam meg", gyorsan fejben megreformáltam a receptet és őszintén csak reméltem, hogy sikerülni fog, de sikerült és tulajdonképpen rém egyszerű!


Hozzávalók:

2 zacskó  ( 2x300 g) natúr tofu
3 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál tengeri só
1/2 citrom leve
1 dl szója tej
1 kis pohár szója joghurt ( elhagyható, helyette növényi tejszín 200 ml is lehet)
1/2 kaliforniai paprika piros
1/2 kaliforniai paprika zöld
1/2 csomag mag koktél ( napraforgó, tökmag)
1 szál újhagyma

3 kávéskanál agar- agar ( növényi zselésítő anyag)
1 dl víz

Friss zöldségek a díszítéshez.
 
A tofut felkockázzuk, a zöldségeket apró kockákra vágjuk, a hagymát karikákra.
A tofut a szója joghurttal , a tejjel, citromlével,  sóval ,olíva olajjal a turmixgépben alaposan összeturmixoljuk, amíg krémes állagot nem kapunk.
A zöldségeket és a mag koktélt hozzákeverjük, ha szükséges még sózzuk. Az 1 dl vízhez hozzákeverjük a zselésítő agar-agart és állandó keverés mellett  felmelegítjük forrásig. Majd levesszük a tűzről tovább keverjük és hozzáöntjük a tofukrémhez. Jól összekeverjük. Egy tetszőleges formát, lehet torta forma, vagy sütő forma kibélelünk frissen tartó fóliával  és beleöntjük a krémet, elsímitjük. Majd hűtőbe tesszük kb. 3-4 órára. Egy tálba kiborítjuk és lehúzzuk róla a fóliát, tetszőlegesen díszítjük friss zöldségekkel. 
Szeletelhető, viszont hűtőben tároljuk!



2010. április 2., péntek

Tavaszi csicseriborsó krém

Imádom a krémeket, mert nemcsak kenyérre vagy kétszersültre lehet kenni őket, hanem mártogatni is lehet! Az utóbbi művelet a kedvencem, általában  zöldségekkel szoktam, vagy az utóbbi napok  felfedezése nálam  a házilag készített pita chips ( recept hamarosan).
Tulajdonképpen vendégvárónak is kitűnő, most húsvét alkalmából akár a locsolókat is kínálhatjuk, vagy előételnek, vagy  egyszerűen csak  nasiként.




Hozzávalók:

250 g csicseriborsó
1-2 evőkanál lenmagolaj
1/2 kávéskanál tengeri só
késhegynyi római kömény
friss petrezselyem zöldje
1 evőkanál vega mix ( vagy zöldségleves kocka)
1 szál újhagyma

A csicseriborsót 2-3 órára dupla mennyiségű vízbe beáztatjuk, majd a vegamixel, vagy a leveskockával együtt puhára főzzük. Miután kihűlt a fővő vízzel együtt turmixgépbe öntjük majd a fűszerekkel, olajjal együtt krémesre turmixoljuk.
A metélőhagymát és a petrezselyemzöldjét felaprítjuk és a krémhez keverjük.
A pita chipszekre halmozzunk egy keveset a krémből és friss zöldségekkel díszítjük!

2010. március 30., kedd

Répa kuglóf

Húsvéti készülődés alatt folyamatosan gondolkodom, hogy mi is legyen  az ünnepi menü?! Nagyjából kitaláltam már, viszont a legtöbb recept most fog debütálni, remélem sikerülni fognak?!
 Mert már jártam úgy, az egyik Karácsonykor, hogy annyira újat és annyira finomat szerettem volna, hogy az egész napi konyhában állás eredményeként az ünnepi menü ( egy része) a kukában landolt.
Most fejben már megfőztem, a napokban gyakorlatban is megcsinálom.
Viszont az ünnepi desszert már megvan! Répa torta lesz.
Már régóta ki akartam próbálni, ma végre megsütöttem, viszont gyorsan elfog fogyni ezért újra megsütöm a hétvégén, hogy a locsolóknak is maradjon:) Egy két dolgot, viszont változtatni fogok  a második sütésnél , mert a tésztája nem lett elég könnyű. A lisztet fele-fele arányban fogom hozzáadni ( fehér-teljeskiőrlésű), egy ilyen picikét, még csalhatunk a siker érdekében:).




Hozzávalók:

3 db nagyobb répa
100 g bio margarin
Méz 1,5 vagy 2 dl
4 evőkanál barna nádcukor ( a díszítéshez)
270 g liszt: 135 g teljeskiőrlésű tönkölybúza, 135 g bio fehér tönkölybúza liszt
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1tk szódabikarbóna
1/2 dl narancslé
1/2 narancs reszelt héja ( ha lehet akkor bio!)
fahéj ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
( én  a fűszerekből egy púpozott késhegynyit tettem)

Miután a répákat megtisztítottuk reszeljük le sajt reszelőn. Majd óvatosan adjuk a mézet a habosra kevert margarinhoz. Külön edényben keverjük össze a narancslét, sárgarépát, fűszereket és a narancs héját.
A száraz hozzávalókat is külön edényben keverjük össze: a liszteket a sütőporral és a szódabikarbónával. A száraz anyagokkal kezdve és befejezve , felváltva keverjük a mézes krémhez. Minden hozzáadás után jól keverjük össze, akár robot géppel. Öntsük a masszát egy kuglóf formába vagy egy 20x30x5 cm kikent torta sütőbe. Majd helyezzük 170 fokra előmelegített sütőbe.
Süssük 40-45 percig alacsony hőfokon. Én a sütés közepénél levettem a hőfokot 150 fokra.
 A kuglófba szúrt vizes késsel ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje?
Amikor a penge tisztán kihúzható, kész a torta.
10-15 percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra. A barna cukrot alacsony lángon karamellizáljuk állandó keverés mellett!
Majd a torta tetejére reszelt sárgarépát teszünk és erre öntjük rá a karamellizált cukrot, ami elég gyorsan megköt és egy ropogós réteget képez a torta vagy kuglóf tetején! Ha valaki nem kívánja díszíteni akkor csak simán mézet, vagy agave szirupot csurgathat a tetejére. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. 1-2 óra állás után lehet csak szépen szeletelni.

2010. március 27., szombat

Mogyorós - Zabpelyhes Keksz

Nálunk a "Nagylányom "miatt nem  telhet el úgy hétvége, hogy ne legyen neki valami kis finomság, a kedvencem tőle ez a kérdés: "Milyen finomat akarok én enni Anya?:)"
Az ötletet  egy régi hagyományos receptből vettem, természetesen megreformáltam: kihagytam a tejet, tojást stb. , és az  alapanyagokat egészségesebbre cseréltem, a recept így is működött, mint már említettem Isteni lett:)




Hozzávalók:

150 g zabliszt
150 g zabpehely
100 g török mogyoró
80 g m vagy nyírfacukor
120g  nem hidronégezett bio margarin
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 dl növényi tej

A mogyorót picit összetörjük és megpirítjuk. A növényi  tejet a cukorral és a margarinnal keverőgép vagy konyhai robot segítségével krémesre keverjük, majd belekeverjük a sütőporral és a mogyoróval, zabpehellyel elkevert lisztet. Jól összedolgozzuk a tésztát és nedves kézzel kis golyókat formálunk és sütőpapírral kibélelt tepsiben előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.

2010. március 26., péntek

Zelleres Krumpli krokett

Ez egy egyszerű és nagyszerű köret, inkább az ünnepi fogás mellé, vagy akár önmagában is egy saláta mellett megállja a helyét! És ami nagyszerű benne, hogy nem tartalmaz semmiféle zsíradékot, tehát kímélő étel!



Hozzávalók: ( 4 fő részére)

3 db közepes krumpli
1 db közepes zeller
1/2 kávéskanál kurkuma, vagy curry
tengeri só ízlés szerint
szezámpehely
szárított búzacsíra

A krumplit , zellert tisztítjuk és kockára vágjuk, majd enyén sós vízben puhára fözzük. Mindkettőt pürésítjük, majd a sóval, kurkumával összegyúrjuk. Nedves kézzel kis hengereket formázunk és meghempergetjük őket a szezámpehellyel összekevert búzacsírában , majd sütőpapírra tessszük őket és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük!

2010. március 25., csütörtök

Zabpelyhes Kókusz golyó





Ezekből a golyókból még énis ettem párat a böjt utáni felépítő időszakban! Nagyon finom és könnyű desszert, Vikike imádta:)

Hozzávalók:

100 g zabpehely, puha változat ( jobban nedszívó)
2 db alma
1 evőkanál méz
2 evőkanál karobpor ( vagy lehet fele-fele arányban cukor mentes kakaó porral)
kókusz reszelék kb. 50-80 g
magozott megy ( fagyasztott)

Az almákat lereszeljük és a zabpehellyel és a mézzel , karobporral összegyúrjuk, ha nem lesz eléggé masszív az állaga akkor 2-3 evőkanál kókuszreszeléket beleszórhatunk. Hűtőben kb.20 percet pihentetjük.Vizes kézzel golyókat formázunk a masszából és a kiolvasztott, lecsöpögtetett meggyet a golyók közepébe tesszük! A végén meghempergetjük a kókustreszelékben. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Tavaszi laska gomba - ragu

Visszatértem! Az elmúlt napokban végre volt időm a családra, háztartásra és természetesen a főzésre!
Sikeresen véget ért a böjtőm, 10 évet fiatalodtam:), na jó annyit azért nem, de tény, hogy nagyon jól érzem magam. Sikerült a felépítő időszak és azóta is odafigyelek a táplálkozásra, hogy ez az állapot megmaradjon!
Élvezem a piacra járást, tele van friss zöldekkel, minden földi jóval, így akadtam a minap a laskagombára. Mi nagyon ritkán eszünk gombát, viszont most kivételt tettem, mert nagyon ráéheztem egy finom gombaételre!



Hozzávalók:

500 g laskagomba
1 szál póréhagyma
1 szál újhagyma
1-2 evőkanál olíva olaj
1 cikk fokhagyma
300 ml zabtejszín
1/2 kávéskanál tengeri só

A gombát folyó víz alatt alaposan megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. A hagymát szintén tisztítjuk, majd felkarikázzuk.
Az olívaolajat felhevítjük és megfuttatjuk rajta a poré és újhagymát, sózzuk, majd miután picit megpuhult, rádobjuk a gombát, alaposan összekavarjuk és fedő alatt kb. 15 -20 percig pároljuk. A laskagombának több idő kell, viszont teljesen puha sosem lesz, mert picit gumis állagú.
Miután már kellő mennyiségű vizet engedett és kb. 20 percig pároltuk , utánna nyakon öntjük a tejszínnel, belepréselünk egy cikk fokhagymát, ha szükséges még sózzuk és keverés mellett még 2-3 percig főzzük.
Tálalás előtt friss, aprított petrezsemzölddel szórtam meg!

Tipp:
Én sűrűn alkalmazon tejszínes raguknál, hogy sűrítem az állagát, hogy ne leves szerű legyen: 1-2 evőkanál kukorica keményítőt 2-3 evőkanál vízzel simmára keverek és hozzáöntöm a raguhoz, majd állandó keverés mellett 1-2 percig főzöm

2010. március 12., péntek

Burgonyás zellerkrém leves - Léböjt 1 nap.

Ez volt az első napom és , mint már említettem az első napokban azért éhesebbek vagyunk , viszont kitűnően legyőzhető a különböző levesekkel. Mivel ráadásúl az idő sem melegszik, még mindig hideg van, ezért jól esnek a meleg levesek. Ez a kedvencem és így az első napon kitűnő mert picit tartalmasabb, mint a többi.




Hozzávalók:

5 db közepes krumpli
1 kis fej hagyma
30 dkg zeller
1-2 babérlevél
1 db bio zöldségleves leveskocka
1,5-2 l víz
tárkony
1/2 citrom leve

A zöldségeket megtisztítjuk és mindent apró kockára vágunk, majd a vízzel és a leveskockával feltesszük főni. Babérlevelet teszünk hozzá. Amikor a zöldségek megpuhultak akkor az egészet alaposan összeturmixoljuk és fris citrom levével picit savanyítjuk. Aki szereti a tárkony ízét ( én nagyon!), aprított friss, vagy szárított tárkonnyal szórjuk meg!

2010. március 11., csütörtök

Böjti levesek

Tulajdonképpen ezek nyers levesek amelyeket bármikor fogyaszthatunk, viszont kitünőek a böjtkor és a bevezető szakaszban is! Nagyon fontos, hogy nagyon jól át legyenek turmixolva én még egy nagyobb szűrőn átszűröm, ha nincs időd pepecselni kihagyhatod, akkor viszont jól turmixold össze!

Nyers paradicsom leves:


Hozzávalók:

4 közepes paradicsom
1/2 zeller
2 szál répa
2 evőkanál olíva olaj
csipet tengeri só ( elhagyható)
5 dl víz
1/2 citrom leve

A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk, majd a hozzávalókat turmixgépben alaposan összeturmixoljuk!


Vegyes nyers zöldség leves:


Hozzávalók:

2 db közepes paradicsom
1 db kigyóuborka
1/2 zeller
1 szál halványított zeller szár
2 szál répa
Csipet tengeri só
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve
5-6 dl víz

A zöldségeket felaprítjuk és a hozzávalókkal alaposan összeturmixoljuk!

Böjti ételek- Bevezető szakasz

Holnapi nappal, úgy alakult, hogy énis eltudom kezdeni veletek a böjtöt! Ennek örülök, mert így a hétvégén lezajlik a neheze és otthon tudok lenni!
Itt vannak a leveseim és a mai ebédem amit a bevezető napra ajánlok mindenkinek:
A lényeg, hogy a böjt előtti napon (napokon) csak vegán táplálkozzatok, tehát sem, hús, sem tojás, se tejtermékek, fehér cukor, fehér liszt, alkohol, kávé!
KÖZVETLENÜL A böjt előtti nap fontos, hogy nagyon Könnyített legyen, mert nem véletlenül nevezzük bevezetésnek, nem sokkhatásként éri a szervezet!
Reggeli:

Citruskoktél:

Hozzávalók:

1 db nagyobb grapfruit
1 / 2 citrom leve
1 kávéskanál méz
4-5 dl víz

Nagyon egyszerű az elkészítése egy grapfruitot miután megtisztítottuk a fehér héjától is, feldaraboljuk és a mézzel a citrom levével összeturmixoljuk. Ha nyár lenne javasolnám, hogy dobjál bele 1-2 jégkockát.


Ebéd:

Párolt zöldség: spenót, Brokkoli,
Alma-zeller krémmel:


Hozzávalók:

3-4 alma
1 db közepes fej zeller
1 / 2 evőkanál bio margarin
friss petrezselyem zöldje

Az almát megpucoljuk, zellert szintén és pároló edényben mindkettőt víz felett puhára pároljuk, majd turmixgépben a margarinnal és kevéske vízzel (amivel pároltuk) összeturmixoljuk. Felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk. Feldobja a párolt zöldségek ízét. A képen a háttérben látható szejtán, én ma kihagytam.

Napközben sok folyadék ami nálam  salaktalanító tea volt  és citromos víz, délután Kamilla tea kevéske mézzel,  ami nálam salaktalanító tea volt  és citromos víz, délután Kamilla tea kevéske mézzel,

Uzsonna:

Brokkolileves:


Vacsorát Szándékosan nem írok, mert este a késői órákban egy Szenna levél teát iszom meg 23 óra körül. Azért jó minél inkább kitolni, mert a hatása kb. 6 óra múlva jön és szeretem átaludni az éjszakát. Aki reggel siet dolgozni ő hagyja ki a teát, csakis akkor javaslom, ha másnap reggel otthon vagy!

Hozzávalók:

1 db közepes brokkoli
3-4 db krumpli
1 kocka bio zöldségleves kocka ( DM): Fontos, hogy adalékanyag mentes legyen!
1-2 szál újhagyma
3-4 evőkanál olíva olaj
2 l víz
1 cikk fokhagyma

A krumplit megpucoljuk és kockára vágjuk, majd a brokkolit rózsáira szedjük , újhagymát szintén felaprítjuk és a felhevített olajon, pár percig pároljuk, majd felöntjük a vízzel, beleteszük a leveskockát és addig főzzük amíg a zöldségek megpuhulnak. Pár percig hűlni hagyjuk, majd alaposan összeturmixoljuk.

2010. március 10., szerda

Tavaszi nagyböjt

Főzés ide , főzés oda , rohamosan itt van  a tavaszi nagyböjtöm ideje!:) Nézzétek el nekem ha a vega recepteknek nem a  legínyencebb receptjeit "tálalom"  most pár napig a blogomon:)
 Most a böjti felkészülés ideje van nálam, és ilyenkor elég sok nyers salátát, gyümölcsöt, leveseket és sok sok folyadékot iszom! Sokad magammal vágunk bele a tisztítókúrába, HIHETETLEN 40-en vagyunk:))!!
Most a repertoár hamarosan a böjti levesek lesznek és a bevezető szakaszra is teszek fel egy-két receptet, majd a felépítő szakasznak az ételeit, ami szinte a legfontosabb szakasz!

Még csatlakozhattok, mert a kitűzőtt időpont március 15-e, van aki viszont hamarabb és van aki később tudja elkezdeni. Klikk ide és íratkozzál fel hírlevélre, mert részleteket levélben küldök:)

"Tofu a tortán"

Annyira izgatott vagyok, mert mindig is tetszett a főzős műsorok hangulata és amikor levelet kaptam, hogy akár ezt mi is megcsinálhatjuk csak vegán változatban, akkor nagyon megörültem:)!
Íme a kis csapat amelyikbe bekerültem:)!
Biztos vagyok benne, hogy nagyon finomakat fogunk enni és remélem jó barátságok szövődnek !
Ha minden igaz akkor áprilisban kerül ránk sor...izgatottan várom és már most "agyalok" a menün!

II. CSAPAT


- Pemy: www.fittanyuka.blogspot.com

- Norci: www.kreacica.blogspot.com

- Szilvi: www.thesweetcardamom.blogspot.com

- Frutti: www.cseppmez.blogspot.com

- Írisz :www.vajaspanko.blogspot.com

2010. március 4., csütörtök

Tofu Spenót bundában


Kísérleteztem picit a minap, mert unalmas volt már a hagyományos bundában ( sárgaborsó liszt), sült tofu.
Mivel Vikikém a spenótot nem hajlandó megenni, ( nem tudom, ez miért van a gyerekeknél??), habár rossz szavam nem lehet mivel "vega gyerek " lévén, minden más zöldséget megeszik és a mi jó még, hogy rendszeresen!
A tofut viszont minden formában imádja, képes magában is  megenni, aminek valljuk be nincs valami nagy íze!
Kicsit túljártam az eszén és spenót bundában sütöttem ki a tofu szeleteket, a tippem bejött, ízlett neki:)

Hozzávalók:

250g natúr tofu
100 g fagyasztott paraj püré
6 evőkanál sárgaborsó liszt
1-2 cikk fokhagyma
víz
1/2 kávéskanál tengeri só
olaj a sütéshez

A paraj pürét egy edényben láng felett felengedjük, majd sózzuk, fokhagymázzuk. Majd hozzá adjuk a sárgaborsó lisztet, annyi vizet adunk hozzá, hogy ne túlságosan folyós állagot kapjunk. ( Kb. mint a sűrű palacsinta tészta).
A tofut tetszőleges nagyságú szeletekre szeleteljük és előszőr belehempergetjük a sima sárgaborsó lisztbe, majd belemártjuk a spenótos masszába. Az időközben felhevített olajban pedig 1-2 percig sütjük mindkét oldalát.
Majd konyhai itatós papírral bélelt edénybe kiszedjük.

Tipp: Akár 2xer is megismételhetjük a sárga borsó lisztben való megforgatást és a mártogatást.


2010. március 2., kedd

Spaghetti con funghi

Fúú , nagyon olaszosra kreáltam a nevét ennek a tulajdonképpen "tejszínes" , gombás ragúval tálalt spaghettinek! Csempésztem bele még kevés vékony csíkokra vágott szejtánt is. mivel most énis csíráztatok otthon és szinte mindennel együtt esszük a csírákat, ezért bátran megszórtam tálalásnál, sokkal egészségesebb annál, hogy csak díszítésre használjuk!



Hozzávalók:

250 g friss gomba
1 zacskó  durum lisztből készűlt spaghetti
3 evőkanál olíva olaj
1 szál poréhagyma
300 ml növényi tejszín
szárított vagy friss bazsalikom
kb.60-80 g szejtán
1 kávéskanál tengeri só
késhegynyi örőlt bors

káposzta csíra

A gombát tisztítás után felszeleteljük, a poréhagymát karikákra vágjuk és olíva olajon a gombával együtt lefedve pároljuk. Amikor megpuhultak a zöldségek, ( ha túl sok a felesleges víz, keveset leöntünk róla)hozzáöntjük a növényi főző tejszínt és a vékony csíkokra vágott szejtánt  és együtt főzzük, kb. 3-4 percig, majd  megszórjuk a friss vagy szárított bazsalikommal.
Közben kifőzzük a tésztát ( roppanósra: , "all dente" legyen) és tálalás után csírával megszórjuk.

Tipp: ha nem sűrűsödik be a szósz kellően, vagy túl hígnak találjuk akkor 1 kanál zabliszttel, vagy kukorica keményítővel besűrítjük.

2010. február 26., péntek

Curry - citromos ragu



Ennek a ragunak sokféle nevet adhattam volna tulajonképpen, mert a curryn és a citromon kívűl lestyán és gyömbér is van benne! Igazán elengedtem a fantáziám és nagyon egzotikus ízvilág alakult, friss, könnyű, főleg a citrom miatt. Én most kívéletesen extrudált szója kockából készítettem, nem használom sűrűn ezt az alapanyagot ,de akár tofuból vagy szejtánból is elkészíthető! Ezt is salátával ettem mivel vacsorára készűlt , a család viszont basmati rizzsel és kölest is főztem mellé, hogy legyen választási lehetőség!

Hozzávalók

200 g extrudált szója kocka
1 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olíva olaj
1 kocka vegán leveskocka
3 dl rizstej
1 evőkanál kukorica keményítő
1/2 citrom leve
1/2 kávésknál curry ( nem erős)
1 teáskanálnyi szárított lestyán
friss gyömbér
2 cikk fokhagyma



A szója kockákat 1-2 órára 3 szoros vízben beáztatjuk, majd puhára főzzük. ( kb. 20 perc). A vízbe beledobjuk a leveskockát.
A hagymát felaprítjuk és a felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadunk kevés frissen reszelt gyömbért és gyorsan össze forgatjuk. Ráöntjük a megfőtt kockákat a főző vízzel együtt és kb 5-10 percig fedő alatt főzzük. Majd a rizstejben csomómentesre elkeverjük a kukorica keményítőt és hozzáadjuk a raguhoz, állandó keverés mellett megvárjuk amíg besűrűsödik. Félre húzzúk a tűzhejről és belepréseljük a fokhagymát, megszórjuk a lestyánnal ( használhatunk friss lestyánt is), belepréseljük a friss citrom levet, ha szükséges még sózzuk. Én a végén még reszeltem hozzá kevés gyömbért. Rizs, vagy köles illik hozzá köretként.

2010. február 23., kedd

Tavaszi méregtelenítés



Aki szeretne kicsit megújúlni, vagy pár kg.-tól megszabadúlni, esetleg egy egészségesebb életmódra, étkezésre váltana a kúra után, akkor itt a lehetőség, hogy többed magával csinálja és megossza tapasztalatait, kérdéseit a többiekkel. Bővebben..

Vegán "kolbászos rántotta"


Íme gyors vacsoránk amely ízeiben a nagymamám "paraszt reggeliét" juttatja eszembe, mindez tojás és hús nélkűl! Elkészítése roppant egyszerű és gyors, kb. annyira , mint a hagyományos rántotta. Nekünk nagyon ízlett, próbáljátok ki:)!


Hozzávalók: ( 3 főre)

300 g natúr tofu
1 szál újhagyma
2 evőkanál olíva olaj
késhegynyi tengeri só
örőlt bors
1-2 szál friss petrezselyem zöldje
1-2 evőkanálnyi növényi tejszín
1/4 szál paprikás gabona kolbász
késhegynyi kurkuma


A tofut sajtreszelőn lereszeljük és sózzuk, borsózzuk, fűszerezzük a kurkumával, hozzákeverjük a növényi tejszínt.
A felaprított újhagymát a felhevített olajon "megfuttatjuk", majd rádobjuk a darabolt, szeletelt gabona kolbászt. 1-2 perc keverés után a tofut is hozzáadjuk. Folyamatosan kevergetjük amíg a massza "összeáll".
Amikor elkészűlt megszórjuk a friss petrezselyem zölddel.
Friss salátával fogyasszuk.

2010. február 22., hétfő

Tavaszi Méregtelenítő kúra Márciusban startol!

Akit érdekel a méregtelenítő kúra amit együtt tervezünk csinálni március közepétől, javaslom íratkozzon fel fittanyuka tippek hírlevélre, mivel sok fontos információt kaphatsz levélben a kúrával kapcsolatosanl!!

Méregtelenítsünk, böjtöljünk együtt!

A fittanyuka tippek blogomon olvashatjátok és csatlakozhattok a NAGY TAVASZI MÉREGTELENÍTŐ KÚRÁHOZ!
Csináljuk együtt és osszuk meg tapasztalatainkat:  bővebben

2010. február 15., hétfő

Áfonyás muffin

A hétvégi nyalánkság ez a fincsi muffin volt::) És akkor hol vannak a muffinok?? Kérdezhetitek:)) Töredelmesen bevallom, hogy nincsen muffin sütőm, viszont anyukámtól kaptam ezt a receptet és muffin sütő hiányában megcsináltam és így is nagyon fincsi lett!
Minél előbb beszerzek muffin sütőt, mert bármilyen gyümölccsel megcsinálhatjuk és Vikikémnek nagyon ízlett! Gyerekenek kitűnő egészséges uzsonna vagy nyalánkság ,( persze nekünk  anyukáknak is):)


Hozzávalók:

25 dkg zabliszt
1,5 dl almalé
3 evőkanál olaj
4 evőkanál méz
10 dkg mazsola
5 dkg dió
1 reszelt alma ( levét kifacsarjuk)
1 kkanál fahéj
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
friss vagy fagyasztott áfonya

Tulajdonképpen amennyire finom, annyira egyszerű! a hozzávalókat összekeverjük és jól összedolgozzuk , majd  muffin formákba, vagy sütőpapírral bélelt 25x20-as formába öntjük. Tetejét megszórjuk az áfonyával ( vagy más erdei gyümölccsel) és 180 fokon 30 percig sütjük!
Ha muffin formákba sütjük akkor 12 db muffinunk sül ki belőle!

2010. február 11., csütörtök

Mi mindennel mérgeznek minket!!?

Érdemes elolvasni, hogy mennyi vegyi anyagot és milyen VEGYSZEREKET tesznek az élelmiszereinkbe és itt a SZEREN van a hangsúly! Holott az élelemnek TÁPLÁLÉKNAK kellenne lennie, nem egy SZERNEK!
A megoldás : vissza kell térni a természetes ételekhez, alapanyagokhoz. És ha ez nem megy 100%-osan, mindig elolvasni a dobozon, az összetételt, habár igyekeznek minél apróbb betűkkel ezt feltüntetni, holott kiabálnia kellenne ezeknek a számoknak a CSOMAGOLÁSRÓLl!!
Szépen fogalmazva: nem egyből, hanem apránként mérgeznek (minket) kis dózisokban. Tény, hogy akárhogy is igyekszünk nehéz elkerülni a méreganyagok, nehézfémek, klór , stb. bejutását a szervezetünkbe, viszont erre a célra  vannak "kitalálva" a méregtelenítő kúrák, amelyeket bizonyos időközönként mondhatni létfontosságú elvégeznünk!!

Szejtán magyarosan - Szejtán készítés

Alkalomadtán megkívánom  a magyaros ízeket, olyankor mindig valami hagyományosat főzők, csak természetesen az alapanyagokat változtatom!
Ilyen étel  a magyaros pörkölt is.
Nemigazán szeretem használni a szója kockát, ami már nagyon sok helyen kapható, mivel rendkívül puffasztó hatása van és nehezen emészthető.
Ezért az utóbbi időben rátértem a szejtánra  a magyaros ételek elkészítésénél is, amit a családban mindenki szívesen fogyaszt!
Tulajdonképpen én magam készítem a szejtánt is, mivel a bioboltokban eléggé borsos áron kapható, viszont ha mi magunk készítjük nagyon olcsó alapanyag és kiadós ételek főzhetőek belőle.
Sikér lisztet vásárolok ami bármely bio vagy natura boltban kapható és a zacskó hátoldalán írja az elkészítési javaslatot.

Én a következőképpen készítem:

 Először is a lisztet picit fűszerezem,( tetszőlegesen) vagy csak sózóm.
 Vizet melegítek (a liszt mennyiségétől függően ) és rá öntöm a búzasikér lisztre, összegyúrom, az eredmény egy  gumi állagú tészta!
Én mindig egy picivel több vizet öntök hozzá, mert így puhább, omlósabb lesz a szejtán!
Cipót formálók belőle és  általában felszeletelem.
Ezeket a szeleteket még kb. 30 percig főzőm, utána leszűröm és tetszőlegesen felhasználom. ( tulajdonképpen az ételkészítésnél még egyszer megfőzőm , tehát összesen 2x!).
Ha túl sokat készítek akkor  lefagyasztom, így bármikor van a frigóban ha szükség van rá!



Hozzávalók:

400 g szejtán
1 db vöröshagyma
1-2 cikk fokhagyma
2 kávéskanál őrölt édes piros paprika
1/2 kávéskanál tengeri só
késhegynyi örőlt kömény
csipetnyi csípős őrölt piros paprika
4 evőkanál olíva olaj
1 db nagyobb paradicsom
1 db paprika
késhegynyi őrölt fekete bors
kb. 1 dl víz

Úgy készül, mint a hagyományos pörkölt, először is  készítünk egy alapot!
Az olíva olajon a felaprított  vöröshagymát üvegesre pároljuk, sózzuk, majd a kockára vágott paradicsomot, és paprikát  hozzáadjuk , együtt pároljuk tovább , megszórjuk a piros paprikával, köménnyel és együtt főzzük. Majd a szintén kockára vágott szejtánt is hozzáadjuk , öntünk hozzá kb. 1 dl vizet és lefedve kb. 15 percig főzzük.
Ha szükséges a végén még utána fűszerezünk és belepréseljük fokhagyma nyomón a fokhagyma cikket. Én zöld salátával fogyasztottam, viszont a kis családom krumpli pürét kapott köretként:)
De nagyon jó, ideális köret mellé élettani szempontból a könnyen emészthető, semleges köles!

Tipp: A szejtán kíváló növényi fehérje forrás : 70%- a fehérje tartalma és könnyen emészthető!


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon