Ma eldöntöttem, hogy nem fogok sokat bajlódni az ebéddel, hogy ki mehessünk a szabadba, így is történt, mert az ebéd gyorsan elkészült, viszont időközben esni kezdett. Akkor úgy döntöttem sütök egy sütit is, hamár úgyis otthon ragadtunk:(
Régóta tervezem, hogy főzök valami kínait, régen csináltam, nálunk mindenki szereti. Ma jött el a napja:)
Hozzávalók:
1 db közepes cukkini
1 db paprika
3 szál sárgarépa
1/2 fej kis káposzta
1-2 szál újhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 maréknyi mazsola
2-3evőkanálnyi szezámmag
Fűszerek:
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál szárított gyömbér ( akinek van otthon finomabb a friss gyömbérrel)
1/2 kávéskanál 7 fűszer keverék
2 evőkanál folyékony méz
2 evőkanál kukorica keményítő
1/2 citrom leve és reszelt héja
250 g basmati rizs
A zöldségeket hosszú csíkokra vágjuk, még a hagymát is:)
Az olíva olajon először a hagymát picit pároljuk, majd ezután következik a répa, paprika, káposzta és legutoljára a cukkini. Sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel és lefedve kb. további 5 percig pároljuk. Nem szabad túlpárolni, akkor van készen ha még a zöldségek roppannak a fogaink között!
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a zöldségeket. Beleszórjuk a mazsolát. A kukorica keményítőt kevés hideg vízzel csomó mentesre keverjük és amikor elkezd forrni a víz a zöldségeken hozzá keverjük és besűrítjük.
Félre húzva a tűzhelyről édesítjük a mézzel és a citromlével savanyítjuk. Ha szükséges utána fűszerezzük. Óvatosan bánjuk a 7 fűszer keverékkel , nem kell sok belőle, inkább kóstoljuk meg többször.
Kevés olíva olajon egy teflon edényben a szezámmagot megpirítjuk és kb. egy evőkanályi mézzel összekeverjük.
Időközben sós vízben puhára főzzük a rizst. Tálaláskor a pirított , mézes szezámmagot halmozzuk a tetejére.
Nagyon jól sikerült és gyorsan elkészült, az előkészületek vettek igénybe több időt amíg fel csíkoztam a zöldségeket. Legközelebb veszek valami spéci reszelőt, már régóta tervezem:)
Vikikémnek naná, hogy ízlett, mert édeskés volt, és a mazsolákat külön díjazta.