Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. június 28., vasárnap

Sárgabarackos lepény

És a vasárnapi sütim:

Anyukám sárgabarackos sütijét meg reformáltam.
Nagyon fincsi lett:)


Hozzávalók:

Tészta:

1/4 l növényi tej ( rizs tej)
1 evőkanál folyékony méz
10 dkg biomargarin
csipetnyi só
40 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
2 kávéskanál foszfátmentes sütőpor

A tetejére:

75 dkg sárgabarack
15 dkg szója joghurt
5 dkg barna nádcukor
Összegyúrjuk a tésztát, 15 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk és 25x35-ös tepsibe tesszük.

A tésztára rákenjük a joghurtot, a felezett sárgabarackot felfelé fordítva a joghurtba rakjuk.

Majd a fahéjjas barna cukorral megszórjuk.

25-30 percig sütjük!

Gyömbéres édes-savanyú zöldségek, basmati rizzsel




Ma eldöntöttem, hogy nem fogok sokat bajlódni az ebéddel, hogy ki mehessünk a szabadba, így is történt, mert az ebéd gyorsan elkészült, viszont időközben esni kezdett. Akkor úgy döntöttem sütök egy sütit is, hamár úgyis otthon ragadtunk:(

Régóta tervezem, hogy főzök valami kínait, régen csináltam, nálunk mindenki szereti. Ma jött el a napja:)


Hozzávalók:
1 db közepes cukkini
1 db paprika
3 szál sárgarépa
1/2 fej kis káposzta
1-2 szál újhagyma


2 evőkanál olíva olaj
1 maréknyi mazsola
2-3evőkanálnyi szezámmag


Fűszerek:

1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál szárított gyömbér ( akinek van otthon finomabb a friss gyömbérrel)
1/2 kávéskanál 7 fűszer keverék
2 evőkanál folyékony méz
2 evőkanál kukorica keményítő
1/2 citrom leve és reszelt héja
250 g basmati rizs


A zöldségeket hosszú csíkokra vágjuk, még a hagymát is:)
Az olíva olajon először a hagymát picit pároljuk, majd ezután következik a répa, paprika, káposzta és legutoljára a cukkini. Sózzuk, megszórjuk a fűszerekkel és lefedve kb. további 5 percig pároljuk. Nem szabad túlpárolni, akkor van készen ha még a zöldségek roppannak a fogaink között!

Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a zöldségeket. Beleszórjuk a mazsolát. A kukorica keményítőt kevés hideg vízzel csomó mentesre keverjük és amikor elkezd forrni a víz a zöldségeken hozzá keverjük és besűrítjük.
Félre húzva a tűzhelyről édesítjük a mézzel és a citromlével savanyítjuk. Ha szükséges utána fűszerezzük. Óvatosan bánjuk a 7 fűszer keverékkel , nem kell sok belőle, inkább kóstoljuk meg többször.
Kevés olíva olajon egy teflon edényben a szezámmagot megpirítjuk és kb. egy evőkanályi mézzel összekeverjük.
Időközben sós vízben puhára főzzük a rizst. Tálaláskor a pirított , mézes szezámmagot halmozzuk a tetejére.
Nagyon jól sikerült és gyorsan elkészült, az előkészületek vettek igénybe több időt amíg fel csíkoztam a zöldségeket. Legközelebb veszek valami spéci reszelőt, már régóta tervezem:)


Vikikémnek naná, hogy ízlett, mert édeskés volt, és a mazsolákat külön díjazta.