Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. december 29., kedd

Füstölt tofu roppanós szezám bundában


Karácsony óta ez volt az első nap, hogy főztem! Eddig a maradékok is kitartottak. Mivel mi is szinte folyamatosan ettünk, nassoltunk az Ünnepek alatt, ezért mindenképpen valami könnyűt próbáltam kreálni. A család nem reklamált habár ők még nem tudják, hogy a karácsonykor felszedett kis felesleget minél gyorsabban elakarom tűntetni:)
Ezért most semmi édesség: méz, cukor semmilyen formábam, még gyümölcs sem! Kevés szénhidrát, helyette: ezékiel lisztből készűlt lepények, toastok, ( recept később) , sok méregtelenítő tea, újra iszom a lúgosító zöld porokat vízzel vegyítve, nálam csodát tesz! Természetesen sok , sok zöldség, párolva, sülve, de leginkább nyersen és  a magas fehérje tartalmű tofu, mivel szinte minden nap futok! Hatását viszonylag gyorsan érzem, a fenti étrendnek pedig alíg pár napja csinálom.  Máris könnyebbnek és fittebbnek érzem magam!  Az újévi lencse saláta is bele illik majd hamarosan  a fenti "diétába", habár én nem nevezném annak!
 Előnye, hogy nem vagyok éhes, mert többször eszem keveset, és a fenti ételekből a mennyiséget sem kell nagyon ellenőrizni, habár túl sokat egyszerre nem bírok így enni!

Mivel a tofu eléggé semleges ízű, kivételesen most füstöltet vásároltam. Tulajdonképpen majdnem úgy készűl, mint a hagyományos rántott sajt, csak természetesen : sajt, tojás nélkűl!

Hozzávalók:

1 doboz : 250 g füstölt vagy sima tofu
sárgaborsó liszt a panírnak
 2 evőkanálnyi szezámmag
olaj a sütéshez ( lehet sima étolaj is, kár a hidegen sajtolt olajért ilyenkor, mert a magas hő miatt ugyanúgy károsodik!

A tofut 4 szeletre vágom hozzában. Kétfázisú panírt készítek elő:
Egyik tálban a sárgaborsó lisztet összekeverem a szezámaggal és kevés sóval, a másik tálban 4-5 evőkanálnyi sárgaborsó lisztet vízzel keverek össze, kb. palacsinta tészta sűrűségűre.
Az olajat felhevítem és tofu szeleteket előszőr a lisztbe, utánna a folyékony panírba és legutoljára mégegyszer meghempergetem a szezámos lisztben, kisütöm őket az olajban amíg aranybarnák lesznek.
Itatós papíra szedem és  én vegyes salátát csináltam hozzá : jégsaláta, cékla, lilahagyma, paprika, uborka.
Az egészet nyakon öntöttem a szezámkrémmel, aminek receptjét korábban már közzé tettem. Megatláljátok a krémek , pástétomok címkefelhő alatt!