Húsvét apropóján előtérbe kerülnek a sonkák és a sonka "utánzatok". Habár nem szeretem az "utánzat" és a "helyettesítő" szavakat használni, mert tapasztalatból tudom, hogy aki nem fogyaszt húst, nem azért veszi a gabona sonkát, mert kívánja a sonkát, hanem inkább a szokások miatt.
Bizonyos ízek emlékeket idéznek, a sonka füstölt illatától a húsvét jut eszünkbe többek között.
Ezzel a gömböccel szeretem időnként feldobni az ételek ízét, az enyhén füstös íze, jellegzetes magyaros ízvilágot varázsol az ételbe. Kedvenc receptem belőle, a sárgaborsó vagy csicseri lisztből készült bundában sütött verzió. Már korábban elkészítettük az egyik főzőtanfolyamon, nagyon finom, az ünnepi, de akár a hétköznapi menü szereplője lehet.
Hozzávalók:
1-2 db 200 g-os gabona gömböc, más néven gabona
sonka
200 g sárgaborsó liszt vagy csicseriborsó liszt
himalaya só, őrölt fehér vagy fekete bors ízlés
szerint
víz
kókusz olaj a sütéshez
A gabona sonkát vékony szeletekre vágjuk.
A sárgaborsó liszt egyik felét ízlés szerint
fűszerezzük, majd annyi vízzel hígítjuk, hogy palacsinta tészta vastagságú
masszát kapjunk.
Óvatosan öntsük hozzá a vizet, folyamatos
keverés mellett, vigyázva, hogy ne maradjon csomós.
Kétfázisú panírozást végzünk.
Vagyis a szeleteket először megforgatjuk a sima
sárgaborsó lisztben, majd belemártjuk a palacsinta tészta vastagságú masszába és
a forró olajban aranybarnára sütjük.