Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. augusztus 19., szerda

Hajtott pizza - Élesztőmentes, anticandidás

 


Hozzávalók:
 ( 2 nagyobb pizza lett belőle)

 
Tészta:
250 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
250 g világos tönköly liszt
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál só
3 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál só
Annyi víz, hogy nyújtható tésztát kapjunk

Töltelék:

2 dl sűrített paradicsom
1/2 padlizsán
2 cikk fokhagyma
1 pritamin paprika
2 nagyobb paradicsom
1/2 erős paprika ( kihagyható)
aprított petrezselyem zöldje, még jobb a friss bazsalikom
szárított bazsalikom



Tulajdonképpen ( majdnem) bármilyen zöldséget beletehetünk, gazdagíthatjuk akár gabona kolbásszal stb.
Nekem a fenti hozzávalók voltak a hűtőben azért kerültek a receptbe:)
A tészta hozzávalóiból nyújtható tésztát gyúrunk, két részre osztjuk és előkészítjük a töltelék hozzávalóit.
A sűrített paradicsomot kevés olíva olajon kevés vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a préselt fokhagymát és a bazsalikommal, sóval fűszerezzük, hagyjuk picit kihűlni.
A zöldségeket karikára vágjuk.
A padlizsánt vékonyra szeleteljük.
A tésztákat kerek formává nyújtjuk és megkenjük vékonyan olíva olajjal, és a kerek forma egyik oldalát kenjük csak meg a paradicsom szósszal, ráhalmozzuk a zöldségeket, enyhén megsózzuk és a tetejére öntünk még keveset a paradicsom szószból.
Majd félbe hajtjuk a tésztát, villával lenyomkodjuk a széleit és kiolajozott tepsibe helyezzük, tetejét megszurkáljuk, előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük.
 
 

Mákos-áfonyás kocka


Még egy süti recept. Tudom nem túl fitt dolog ennyi süti receptet feltenni, viszont ezt most mindenképpen szükséges volt:
Az ötlet anyósomtól származik, ő bögrés sütinek nevezi, tojással, cukorral, tejjel készíti. Ezt most picit megreformáltam és feltúrbóztam áfonyával.
Hozzávalók:
250 g tönköly liszt, finom őrlésű
150 g őrölt mák
125 g bio margarin
1 tasak foszfát mentes sütőpor
1/2 citrom leve és reszelt héja
100 g nádcukor
100 g áfonya
500 ml növényi tej és kevés víz
Először a lisztet a mákkal, cukorral, sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk a szoba hőmérsékletű margarint, citrom levet és reszelt héját, növényi tejet és robot géppel homogén állagúvá, kissé folyóssá keverjük . Én még adtam hozzá kevés vizet , hogy kevert tészta állagú legyen.
A sütő formát ki kenjük margarinnal , majd picit belisztezzük és beleöntjük a tésztát, elsímitjuk egyenletesen és az áfonyát rá szorjuk a tetejére.
Előmelegítette sütőben 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük.