Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. január 5., csütörtök

Kakaós puffancs - lenmag lisztből

Tej,-tojás, cukor és gluténmentes

Legújabb kísérletezésem a fenti sütemény, amely a Paleo -Len lisztből készült.
 Amely liszt nem más, mint a len préselési maradékának őrleménye. ( sajnos nem tudtam belinkelni, honlap címet nem találtam a csomagoláson. Solio Kft. készíti. Ők készítik a kókusz lisztet, mák lisztet, len lisztet..)
Pozitív tulajdonsága, egyrészt, hogy magas a nyers növényi fehérje, nyers zsír ( omega 3,-6 ) tartalma, szintén magas a rost tartalma és rendkívül alacsony a belőle készült sütemény glikémiás indexe és szénhidrát tartalma.
A fenti sütemény receptjét konkrétan a csomagoláson találtam, de kihagytam a tojást és fele-fele arányban készítettem steviával - xilittel, továbbá hozzáadtam még mandula lisztet és növényi tejet:)

Lúgosítás szempontjából, fontos, hogy alacsony szénhidrát tartamú ételeket fogyasszunk,  még fontosabb annak aki fogyni szeretne, vagy pedig cukor beteg!
A szénhidrátokból cukor alkohol - glükóz képződik, ebből pedig savak, amit a szervezet a zsír raktárakban tárol ( azért hozza létre), tehát, mint látjuk ez egy ördögi kör.
Ez a süti ilyen formában egyáltalán nem emeli meg a vércukor szintet és gyakorlatilag bármelyik napszakban fogyaszthatjuk.
Kinézete csúnya, de finom:)!

Szénhidrát tartalma elhanyagólhatóan alacsony, a lisztnek egyáltalán nincs, csak rost és fehérje tartalma.

Hozzávalók:

2 evőkanál xilit
1 csapott kávéskanál por stevía
1/2 kávéskanál bourbon vanília őrlemény
2 evőkanál kókusz olaj
1-2 evőkanál kakaó
1/2 csomag foszfátmentes sütőpor
2 dl víz
1-2 dl növényi tej
120 g Paleo lenmagliszt
50 g mandula liszt

Kókusz olaj a sütéshez.

A száraz hozzávalókat összekavarjuk, majd hozzáadjuk a vizet és növényi tejet, kókusz olajat.
Robot gép segítségével alaposan összekeverjük.
Gyorsan sűrűsödik, a lenmag is a súlyának többszörösét tudja magába szívni folyadékból, gyakorlatilag igazi kötő anyag is egyben, tojás teljesen fölösleges még annak is aki amúgy fogyasztja.
Kókusz olajat olyan edényben forrósítunk amelyik egyáltalán nem ragad le és egy kiskanál segítségével  halmokat szaggatunk és bő, forró kókusz vagy pálma olajban kisütjük, mindkét oldalukat.
 Majd papír törlőre szedjük és vaníliás xilitben megforgatjuk.Tipp:

Vaníliás xilitet is házilag készítettem:
A xilitet darálón porrá daráltam, majd a bourbon vanília örleménnyel vegyítettem. Az illata isteni és természetes!Fittanyuka - lúgosító ételek a facebookon