Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. szeptember 27., vasárnap

Minestrone


Az már kiderült, hogy imádom a leveseket, nagy kedvencem a vegyes zöldség leves és annak minden vállfaja.
Ma ebédre megbolondítottam egy kis bazsalikommal és paradicsom lével és kész is volt a másik nagy kedvenc az olaszok zöldség levese a Minestrone.
Csak a reszel parmezán maradt el a tetjéről!

Olyan zöldségek kerültek bele amelyek voltak a hűtőszekrényemben és a frigoban.

Hozzávalók:

3 db közepes krumpli
2 db paradicsom
1 kisebb cukkini
20 dkg  zöldborsó
2 db nagyobb répa
1/4 zeller gumó
2-3 cikk fokhagyma
 levesbetét: eper levél tojásmentes tönköly tészta
olíva olaj
1 evőkanál vega mix
2 kávéskanál tengeri só ( nem szükséges több, mert a vega mixben is van)
bazsalikom ( szárított)
250 ml paradicsom szósz

A zöldségeket előkészítem, krumplit ,répát, zeller gumót , cukkinit kockára vágom és az olíva olajon a sóval vega mixel kevés vízzel öszepárolom, majd felöntöm kb. 1,5 liter vízzel.
Lefedve addig főzőm, amíg a zöldségek puhára főnek, majd hozzá öntöm a paradicsom szószt , a fokkhagyma cikkeket belepréselem, szárított bazsalikommal fűszerezem és még egyszer összelobbantom. Ha szükséges még utánna fűszerezem.
Addig kevés vízben a tésztát megfőzőm és szinten hozzá teszem a kész leveshez!
  Másnap az igazi amikor az ízek jól összeérnek:) Hűtőben 1-2 napig eláll.

Avokádokrém




A tegnap bevásárlás közben a zöldséges pultnál akadt meg a szemem az avokádón, nagyon régen
nem készítettem avókádo krémet, pedig egy időben hetente  csináltam a nagy kedvencemet. Pirítóssal, vagy krékkerrel, kétszersülttel, nyers zöldségekkel, akár paradicsomba töltve isteni:)
Ma ez volt a reggelink, férjem pirítóssal, én köles "abonett" kenyérrel, Vikike meg mind a kettővel ette.
Tipp:
Magas kálium, E- vitamin, antioxidáns, rost, folsav tartalma miatt az avokádó a szuperételek egyike, amelynek húsa egyéb ásványi anyagokat és hasznos olajat is tartalmaz.
Bár magas a kalóriatartalma, ez “jó kalória”, így rendszeresen fogyaszthatjuk.
Különösen ajánlott kisgyerekek és idős emberek számára, mert serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Segít emésztési zavarakon, megelőzhet szív és érrendszeri betegségeket. Nagyon jó a bőrre is. Magas telített zsírsav és B6 vitamin tartalma serkenti a szexuális vágyakozást, így a vágykeltő ételek egyike.

Vásárlás – tárolás:
Bár könnyen beszerezhető, sajnos sokszor lutri az avokádó, hiszen nem látunk a vastag héj mögé. Természetesen az, hogy kőkemény, vagy ujj nyomására enged-e, vásárlásnál is megtapasztalható. Van olyan étel, amelyhez ideális a puhább avokádó, máskor nem árt, ha nem teljesen puha. Általában elmondható, hogy olcsó húsnak híg a leve, azaz a nagyon olcsó avokádók bizony szokszor okoznak csalódást. Ezzel szemben a kisebb méretű is lehet olyan finom, mint a nagyobb. Ha túl kemény avokádót vettünk, csomagoljuk újságpapírba és tegyük a gyümölcskosárba a többi gyümölcs közé. Esélyünk van rá, hogy egy-két nap alatt megpuhul.

Hozzávalók:

1 vagy 2 db nagyobb avokádó
1/2 citrom leve
1/2 teáskanál tengeri só
120 ml zab tejszín
3 evőkanál hidegen sajtolt lenmag olaj vagy olíva olaj

Az avokádót megtisztítottam , kockákra vágtam a húsát és a hozzávalókkal turmix gépben krémesre kevertem!
Nagyon egyszerű és nagyszerű:)