Ennek a pástétomnak a finom , jelleget adó ízét az enyhén pirított szezámmag adja.
Könnyű, nyári étel pirítóssal sok, friss zöldséggel. Mivel minden kencét nagyon szeretünk, ebből sem tudok eleget készíteni.
Hozzávalók
250 g puhára főtt csicseri borsó
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
1/2 kávéskanálnyi édes curry
1 cikk fokhagyma
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál szezámmag
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
A puhára főtt és kihűlt csicseri borsót a fűszerekkel, fokhagymával, olajjal, citromlével krémesre turmixoljuk. A szezámmagot enyhén, éppen csak megpirítjuk egy teflon edényben, állandó keverés mellett. A pirított szezámmagot a csicseri krémhez keverjük.
Elkészítése egyszerű, egyedül a csicseri borsó főzése időigényes.
Tipp: Egy éjszakára áztassuk be a csicseri borsót annyi hideg vízben amennyi ellepi, áztatás után cseréljük le a vizet és főzzük 40 percig minimum.
Élettanilag: A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterin szintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Magas fehérje tartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.
Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.
A növény tartalmaz karotint, valamint E vitamint.