Tudom, hogy már elmúlik lassan az őszi sütőtök rajongás, mivel hamarosan átadja a terepet a karácsonyi ételeknek, süteményeknek, viszont én mostanság jutottam el odáig, hogy egy finom levest készítsek belőle.
A fűszerezése a gyömbérrel és a szerecsendióval, pedig nagyon is a karácsonyi ízeket, illatokat idézi.
Most egy kicsit másképpen , mint tavaly, a recept tippet és a tálalást egy női magazin adta, amelyet természetesen itt-ott módosítottam, kicsit elvettem, kicsit hozzáadtam.:)
Hozzávalók:
4 kisebb hokkaido, vagy hagyományos sütőtök ( kb. 1,2 kg)
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál frissen őrölt gyömbér
2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1 evőkanál méz
kb. 600 ml zöldség leves
100 ml narancslé
6 evőkanál kókuszkrém, vagy más növényi tejszín ( pl: zab, vagy rizs,- szója tejszín)
1/2 kávéskanál himalaya só
késhegynyi őrölt szerecsen dió
Vágjuk le mind a 4 tök tetejét, távolítsuk el a magokat és a szárat. Kaparjuk ki a belsejét, elég ha kb. 2 centi vastagságú részt hagyunk meg a húsából. Mérjünk le 600 grammot a kikapart húsából, majd vágjuk nagyobb kockára. Tegyük a tököket az előmelegített sütőbe. A felkarikázott hagymát a gyömbérrel megszórt tök húsával együtt süssük, forró olajon 2-3 percig. A mikor felforrt, hozzáöntjük a narancslevet, édesítjük a mézzel és időnként megkeverve puhára főzzük ( kb. 15-20 perc). Majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a növényi tejszínt. Ízesítjük a szerecsendióval. Bot mixerrel krémesre turmixoljuk és tálaláskor visszaöntjük a levest a megsült tökökbe. Pirított tökmaggal vagy növényi tejszínnel díszítjük.