Nálunk az ünnepek után indul meg igazán a vendég - járás.
Ugyanis ilyenkor a barátokkal ünnepeljük az elmúlt karácsonyt, az új évet.
Ezekkel a saját sütésű mini pizzákkal rukkoltam elő.
Hozzávalók:
(kb.: 18 - 20 db)
Tészta:
150 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
150 g világos tönköly liszt
1 kávéskanálnyi himalaya só
1 zacskó szárított, bio élesztő
1,5 dl növényi tej
1 kávéskanálnyi bio nádcukor
Szósz:
500 ml paradicsom szósz
1 kávéskanálnyi himalaya só
2 cikk fokhagyma
1-1 kávéskanálnyi szárított bazsalikom és oregáno
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
10 dkg gomba
Feltét:
aszalt paradicsom ( vízben beáztatjuk)
olíva bogyó
növényi sajt
Muffin forma sütő
A tésztához a két fajta lisztet összekeverjük a sóval, majd kb. 3 evőkanálnyi növényi tejet fellangyosítunk az 1 kávéskanálnyi nádcukorral és beleszórjuk az élesztőt.
A liszt közepébe öntjük , kicsit összekeverjük és meleg helyen felfuttatjuk.
Majd a maradék növényi tejjel összegyúrjuk.
Ha szükséges adunk hozzá még kevés vizet. Letakarva, meleg helyen 20 percig kelesztjük.
Addig elkészítjük a szószt:
Az olíva olajon enyhén megpirítjuk a préselt fokhagymát, majd hozzáöntjük a paradicsom szószt, sózzuk, fűszerezzük a bazsalikommal, oregánóval. Én a szószhoz adtam hozzá a felaprított gombát és együtt kb. 10 percig főztem.
Miután megkelt a tészta kinyújtjuk és kerek forma szaggatóval tenyérnyi nagyságú tésztákat szaggatunk ki.
A muffin forma sütő üregeibe belenyomkodjuk, eligazítjuk a tésztát.
Majd ezeket tele kanalazzuk a szósszal, tetejükre szórjuk az előre vízbe beáztatott, felcsíkozott aszalt paradicsomot, olíva bogyót és a legvégén megszórjuk a reszelt növényi sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
Kitűnő vendégváró recept!
Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon