Az alábbi recept szuper kímélő és alakbarát étel, mindamellett természetesen 100%-ban megfelel a lúgosító ételek kritériumainak, ha mondhatom így!
Ismeritek a rizs lapokat?
Keleti boltokban fellelhetőek, gyakorlatilag csak rizs lisztet és vizet tartalmaznak.
Több méretben kaphatóak. Én a tortához a minél kisebb átmérőjűre ( kb. 15 cm) szavazok, mert szakadhatnak a lapok.
Hozzávalók:
Tetszőleges mennyiségű rizslapok ( attól függően amilyen magasra szeretnénk a tortát),
én 10 db lapot használtam fel.
Zöldségek:
10 dkg spenót levél
3 szál répa
1 db közepes cukkini
1 db vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 kk himalaya só
1/2 kk kakukkfű
3 evőkanálnyi kókuszolaj
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl víz
A rizs lapokat egy tálba helyezzük és leöntjük őket forrásban lévő vízzel, annyival, hogy ellepje.
Ázni hagyjuk kb. 5-7 percig. Addig elkészítjük a zöldségeket.
A hagymát felaprítjuk, a cukkinit, sárgarépát lereszeljük. A hagymát a kókuszolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a répát, cukkinit, spenót leveleket sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a préselt fokhagymát. Lefedve addig pároljuk, néhányszor megkeverve, míg a zöldségek roppanósra puhulnak, a spenót levelek összeesnek.
1 dl hideg vízben elkeverjük csomómentesre a kukoricakeményítőt és hozzáöntjük a zöldséges egyveleghez.
Egy kapcsos torta formát kiolajozunk, a rizslapokat egyenként óvatosan kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük és elkezdjük lerakni a formába. Egy rizslap, egy réteg zöldség, mindaddig amíg elfogynak a hozzávalók.
Tipp: Gazdagíthatjuk növényi sajttal, akár a rétegek között, és a tetejére is reszelhetünk, hogy ráolvadjon.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25-30 percig sütjük.
A lapok könnyen szakadnak, igazából nem jelent nagy gondot, ha elszakadva rétegezzük, úgyis sikerül a torta!
Salátával vagy önmagában fogyaszthatjuk, de akár vendégvárónak is kitűnő.
Böjti bevezető és felépítő ételnek is nagyszerű.