Még tart a spárga szezon, ezt a roppant egészséges zöldséget sokféleképpen felhasználhatjuk, például így: pitének sütve, amelyet akár fő ételként is tálalhatunk egy adag friss, vegyes salátával!
A zöldspárga kevésbé fás, mint a fehér, sokkal húsosabb, ízletesebb.
A spárga egyébként nagyon jól méregteleníti a veséket és vízhajtó hatása van.
A pitét a következő lépésekben készítjük el: roppanósra pároljuk a fűszerekkel a spárgát, elkészítjük a tésztáját, amelyet elősütünk, készítünk egy besamel mártást és ezzel leöntve a spárgát együtt megsütjük. Ilyen egyszerű és viszonylag gyorsan elkészül!
Hozzávalók:
1. Töltelék:
1 csomó zöldspárga
2 cikk fokhagyma
1-2 szál új zöldhagyma
2-3 evőkanál kókusz olaj
késhegynyi örőlt zöld bors
késhegynyi örőlt zöld kardamon
1/2 kk himalaya só
A zöldspárga végeit letörjük, ahol eltörik a vége az a fás rész, nincs rá szükségünk. Feldaraboljuk a spárgát, a hagymát és a kókusz olajon roppanósra dinszteljük, sózzuk, fűszerezzük, utólag belepréseljük a fokhagymát.
2. Tészta:
250 g világos tönköly liszt
125 g bio margarin - szobahőmérsékletű
100 ml víz
1 kk himalaya só
1/2 tasak foszfátmentes sütőpor
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és lisztezett deszkán kinyújtjuk, kibélelünk vele egy pite sütő formát, megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180 C fokon elősütjük 5 percig.
3. Besamel mártás:
300 ml növényi tej
2 evőkanál világos tönköly liszt
1 evőkanál kókusz olaj
csipet himalaya só
késhegynyi örőlt szerecsendió
A nem túl forró kókusz olajon a lisztet elkeverjük és állandó keverés mellett hozzáöntjük a hideg növényi tejet, sózzuk és állandó keverés mellett besűrítjük.
Összeállítjuk a pitét: Az elősütött tésztára rákanalazzuk a tölteléket, elegyengetjük, ráöntjük a besamel mártást, tetejét díszíthetjük a maradék tésztából kiszúrt formákkal és előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyem zölddel.