Őszintén szólva ebben a nyári forróságban elmaradtak a nagy főzőcskék, inkább több nyers, friss salátát, gyümölcsöt fogyasztunk, ha főzök valami könnyűt akkor azt minél inkább az egyszerűség elvén teszem.
Egy fej karfiol már pár napja a hűtőben csücsült és ezt a receptet készítettem el belőle.
Finom és könnyű egyszerre, akár hidegen is fogyasztható egy nagy tál, friss saláta kíséretében.
Hozzávalók:
1 db közepes karfiol
200 g barna rizs, (árpával vagy kölessel is készíthető)
2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
200 ml növényi tejszín
1 kávéskanálnyi himalaya só
1 kávéskanálnyi vegamix
késhegynyi őrölt koriander
1/2 kávéskanálnyi borsikafű
1 cikk fokhagyma
élesztőmentes zsemlemorzsa
kávéskanálnyi nem hidrogénezett margarin
olvadó, nem hidrogénezett növényi sajt
Előre beáztatott tetszőleges gabonát enyhén sós vízben puhára főzzük.
Karfiolt rózsáira szedjük és az enyhén sós, vegamixes vízben puhára pároljuk.
Majd botmixer segítségével pürévé turmixoljuk a karfiolt a növényi tejszínnel, sóval, préselt fokhagymával, korianderrel, borsikafűvel.
Karfiol pürét összekeverjük a barnarizsel, ha szükséges még ízlés szerint utána fűszerezzük.
Egy jénai tálat kikenünk a margarinnal, tálat körbe- beszórjuk a zsemle morzsával, ebbe öntjük a karfiolos masszát , tetejére növényi sajtszeleteket teszünk és előmelegített sütőben 180 C fokon 20 perc alatt megsütjük.
Friss, vegyes salátával fogyasszuk.
Fittanyuka közösség a facebookon