Ez a szósz a színéről kapta a nevét, mivel rózsaszínű és bármilyen rakott vagy csőben sült zöldséges ételeknél alkalmazhatjuk.
Ízét és színét a paradicsom szósz adja. Aki nem szereti a paradicsom szószos, kissé savas ételeket is megkedvelheti, mert a paradicsom íze selymes, nem íntenzív.
Az alábbi étel lehet akár egy főétel köret nélkül.
Hozzávalók: 4 fő részére
2 - 3 db nagyobb cukkini
2 cikk fokhagyma
250 ml növényi tejszín
200 ml paradicsom szósz
1 kávéskanál himalaya só
2 evőkanál hidegen sajtol olíva olaj
150 g kész, sült szejtán szelet vékony csíkokra vágva
diónyi nem hidrogénezett margarin
A cukkinit közepes vastagságú karikára vágjuk.
A paradicsom szószt összekeverjük a növényi tejszínnel, sóval és a zúzott fokhagymával, olíva olajjal.
Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk a margarinnal és a cukkini karikákat rétegezzük a szósszal.
A vékony csíkokra vágott sült szejtánt is a rétegek közé tesszük.
A rétegezést a szósszal fejezzük be, letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben 180 C fokon 15-20 percig
sütjük, majd levesszük az alufóliát és további 10 percig sütjük.
Friss salátával fogyasszuk.
Az fenti receptet" dúsíthatjuk" karikára vágott újkrumplival, így kicsit tartalmasabb lesz az étel.
Tipp: Bármilyen sült vagy főtt ételt fogyasztunk, ne feledjük "élővé" tenni azzal, hogy mellé nyers zöldségeket, salátát, vagy csírákat eszünk. Ezt a szabályt legkönnyeb nyáron betartani, amikor sok a friss zöldség, télen pedig előtérbe kerülhetnek a csírák.
Fittanyuka közösség a facebookon is!