Fittanyuka
2011. április 13., szerda
Sóska krémleves - Sóska saláta
Íme a tavasz másik nagy vitamin bombája! Nem érdemli meg, hogy ennyire hanyagolva legyen.
Nagyon jól beleillik ebbe a böjti időszakba, legyen szó a bevezető szakaszról, vagy magáról a böjtről, ugyanis böjti levesként is fogyaszthatjuk.
Tipp:
Nagy a C-vitamin-tartalma, és az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz (foszfor, vas, kalcium), oxálsavat és sóit, cserzőanyagokat, flavonoidokat, C-vitamint és antranoidokat.
Magas gyümölcssavtartalma következtében kedvező étrendi hatású, továbbá frissítő és élénkítő. Fűszernövényként is számon tartják.
A sóska vizelet hajtó valamint nyálkaoldó hatású. Immunerősítő hatása van. A szervezet ellenállóképességét, védekezőképességét növeli. Vértisztítóként ismert a népi gyógyászatban. Tudni kell! Az oxálsav szerepet játszhat vese- és húgyhólyagkő képződésében az erre hajlamosaknál, ehhez azonban hatalmas mennyiséget kell elfogyasztani.
A recept egyszerű, de nagyszerű:)
Hozzávalók:
500 g friss sóska sóska
1,5 l víz
kávéskanálnyi himalaya só
200 ml, nem hidrogénezett növényi tejszín
2 -3 evőkanál nyírfa cukor
Az elkészítésnél nagyon odafigyeltem, hogy minél több értékes tápanyag, vitamin benne maradjon, ezért pároló edényt alkalmaztam. Az alsó edénybe öntöttem a vizet, fölé helyeztem a tisztított sóskát és forrástól számítva: körülbelül 5 percig pároltam. Majd a vizet nem öntöttem el, hanem sóztam, beleöntöttem a tejszínt, a sóskát és bot mixer segítségével krémesre mixereltem. A végén a nyírfa cukorral enyhén megédesítettem, hogy elvegye picit a fanyar, savanykás ízét.
Mondhatnám, hogy kettő az egyben! Ugyanis itt van egy kitűnő saláta recept, természetesen sóskával.
Fontos, hogy ne csak a böjt előtt fogyasszunk friss leveleket, zöld csírákat, zsenge zöldségeket, hanem tavasztól őszig minimum! Ezek lúgosítanak igazán!
Vegyes sóska saláta:
Hozzávalók:
6-7 levél sóska
1-2 szál újhagyma
retek
pár szem koktél paradicsom
friss petrezselyem zöldje
bármilyen csíra
hidegen sajtolt lenmag olaj
csipetnyi himalaya só
maréknyi előre beáztatott mandula, kesúdió, vagy gazdagíthatjuk a salátánkat nem hidrogénezett növényi sajttal.
A zöldségeket feldaraboljuk, néhány sóska levél kivételével, ( ezekre az egész levelekre halmozzuk majd a kész salátát) ,a leveleket beletépkedjük a salátába, az egészet összekeverjük, enyhén sózzuk, meglocsoljuk a lenmagolajjal, megszórjuk a petrezselyem zölddel, és a mandula, kesúdió vagy a felkockázott növényi sajttal tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)