Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. november 10., kedd

Gyömbéres Zeller saláta




 Mivel most inkább a gyökeres és telelő zöldségeknek van szezonja (és amúgy sem szerencsés ilyenkor a sok primőr zöldséget fogyasztani ), ideje egy "téli", melegítő salátát készíteni.
A gyömbér nemcsak egy erjedésgátló fűszer, hanem tisztító, anyagcsere gyorsító, fűtő hatása is van, ráadásul antivironális, tehát a bacik, vírusok nem szeretik. Ebben a hidegebb időszakban előnyös természetes összetevő. Gyömbérből minig a friss az igazi, a szárítottban már nem olyan erősek a bioflavonok, ezért teának is mindig frisset használok.

Hozzávalók:

1 közepes fej zeller
1/4 kis fej káposzta
1-2 szál sárgarépa
1 paradicsom ( kihagyható)
friss zeller zöldje
2-3 evőkanál olíva olaj, vagy  hidegen sajtolt szezám olaj
1/2 narancs leve
csipet himalya só
friss gyömbér reszelve ízlés szerint ( kevéske is elég)
maréknyi natúr nyers földimogyoró, vagy mandula, dió

A zellert, répát lereszeljük, káposztát vékony csíkokra vágjuk, zeller zöldjét felaprítjuk. Összekeverjük a hozzávalókat , belereszeljük a friss gyömbért, ráfacsarjuk a narancs levét, ráöntjük az  olajat, picit sózzuk . A végén rászórjuk a választott olajos magot és ennyi....
 

Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

Őszi Körtés Sütemény



Gazdag őszi ízek, ez illik leginkább erre a süteményre.
 Az alap tészta megegyezik a kelbimbós pite alaptésztájával, csak természetesen édesen készítettem! A másik táv pont még a sütimnél :
" milyen hozzávalók is vannak  itthon ?"
Tehát volt itthon birs lekvár, mézzel készült.
Nem készítettem túl édesre, mert egyrészt a körte mézédes volt, jól illett a lekvár kissé fanyar ízéhez.




Hozzávalók:



250 g teljes kiőrlésű tönköly vagy világos tönköly liszt
100 g bio margarin
4 csapott evőkanál nyírfacukorr ( vagy 4 evőkanál méz)
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál vanília kivonat
kb. 2 dl rizstej, vagy más növényi tej

Süti tetejére:

4 db nagyobb körte
1 kis üveg mézes birsalma lekvár
1 evőkanál nyírfacukor

Először a tészta száraz hozzávalóit keverjük össze, majd hozzáadjuk a tejet, margarint, citromlevet és összegyúrjuk. Néhány percre a hűtőbe tesszük, mert hidegen könnyebben nyújtható.
Egy kb.:50x30-as sütő formát kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük az 1 cm-es vastagságúra nyújtott  tésztát, majd megkenjük a tetejét lekvárral, és a megtisztított, kicsumázott , szeletekre vágott körtéket ráhelyezzük. A tetejét megszórtam még kevés vanília kivonattal és nyírfacukorral.
Amikor sült, a vanília - körte illat terjengett a lakásban...:)