Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. június 12., péntek

Paradicsomos csigák


Gondoltam egyet és sütöttem is valamit, valami nem édeset, Vikikémnek van egy sütis "varázs"doboza a szekrény tetején és ha arra rá mutat akkor tudja, hogy anyuci elővarázsol neki a dobozból mindig valami kis nassit.
Az utóbbi időben nem tudtam varázsolni, mert a doboz üres volt:)
Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
10 dkg bio margarin
1 csomag foszfát mentes sütőpor
1/2 kávéskanál só
1-2 db. közepes paradicsom
szárított oregáno, vagy bazsalikom
1 evőkanál olíva olaj
1/2 csésze víz


A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, és annyi vízet, hogy gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk.
Kerek formájúvá és kb. 0.5 cm.-re nyújtjuk.

A kinyújtott tésztát megkenjük az olíva olajjal és a paradicsomokat olyan vékony szeletekre vágjuk amilyenre csak bírjuk ( lényeges, hogy utána fel tudjuk tekerni!).
Miután beborítottuk a kinyújtott tésztánkat a paradicsom szeletekkel, megszórjuk oregánóval és óvatosan feltekerjük.

A tekercsünket kb. ujjnyi egyforma szeletekre vágjuk és lapjukra fordítva, sütő papírral ki bélelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejüket egyenként bekenjük még olíva olajjal és az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Az én csigáim nem lettek annyira szabályosak, lehet nektek szebbre sikerül. Szerintem holnap így is mind elfogynak:)

"Tejszínes" brokkoli ragu újkrumplival


Ma végre volt időm és főztem, mert az utóbbi időben sok volt a munka, már szinte hiányzott a főzőcske, egy problémája volt az ebédnek a férjem szerint, hogy keveset csináltam:).
Ez saját recept a javából, mert abból kombináltam ami a hűtőben volt:)

Remélem nektek is tetszeni fog:))!


Hozzávalók:
1 közepes fej brokkoli
6 szem kisebb újkrumpli
250 ml növényi tejszín ( zab tejszín, jelen esetben)
2-3 cikk fokhagyma
1 evőkanál olíva olaj
1/2 kávéskanál tengeri só
1/2 evőkanál kukorica keményítő
kés hegynyi curry
szerecsendió
A brokkolit rózsáira szedtem, a megtisztított újkrumplit félbe vágtam, a felhevített olíva olajon a 2 cikk felaprított fokhagymát, a brokkolival és újkrumplival összekeverve, pár percig "pirítottam", majd kevés vizet öntöttem alá, megsóztam és kb. 10 percig pároltam.
Miután megpuhultak a brokkoli rózsák és a krumplik is, fűszereztem, majd "nyakon öntöttem "a növényi tejszínnel.
Hagytam 1-2 percig felforrni, majd a kukoricakeményítővel állandó keverés mellett picit besűrítettem.
Utoljára préseltem bele a maradék 1 cikk fokhagymát és ráreszeltem egy kevéske szerecsendiót.
Köretnek kölest főztem, kb. 1 csésze előre beáztatott kölest kevés sóval és szárított zöldségekkel ( natúr zöldség mix), 15-20 perc alatt készre főztem és miután kicsit hűlt ,egy evőkanál olíva olajjal kevertem össze.