Ezt a fő ételt a minap készítettem a
Biocsemegében, ahol minden kedden mostanság én főzőm az ebédet:)! Sikere volt, így törvényszerű, hogy megosszam veletek is.
Tipp:
A spárga szezon elkezdődött és javaslom fogyasszatok belőle sokat, mert nagyon jól méregteleníti a veséket, vízhajtó hatású. Nyersen a hegye a legfinomabb salátákba tördelve, ha főzitek, ne öntsétek ki a levét, érdemes elkortyolgatni a fenti hatások miatt.
Ez a csőben sült, az egész család ebédje lehet, lehet kockázni és hidegen-melegen fogyasztani egyaránt, friss salátával.
Hozzávalók:
4 fő részére
250 g barnarizs
500 g zöldspárga
400 ml növényi tejszín
2-3 evőkanál kukorica keményítő
200 g gabona gömböc, vagy szejtán
2 evőkanál kókusz olaj
2 evőkanál olíva olaj
1/2 citrom leve
4 kk himalaya só
1/2 kk őrölt kurkuma
3 cikk fokhagyma
100 g bio margarin
A barnarizst háromszoros mennyiségű vízben, kevés sóval puhára főzzük.
Tipp: én a biopontos barnarizst szeretem használni, mert gyors főzésű.
A spárga fás részeit levágjuk a végekről és annyi vízben amennyi ellepi őket egy edényben a citromlével, 1kk himalaya sóval, 2 evőkanál olíva olajjal roppanósra főzzük.
Közben a gömböcöt apró kockákra vágjuk és a felaprított fokhagymával ( 1 -2 cikk), a kókusz olajon megpirítjuk. Fűszerezhetjük kevés frissen darált borssal.
A növényi tejszínt csomómentesen elkeverjük a keményítővel a maradék préselt fokhagymával, 1 kk sóval, kurkumával.
A megfőtt, leszűrt, utólag kissé átmosott rizst, egy tűzálló tálba egyengetünk el, amelyet előtte valamilyen zsiradékkal a fentiek közül kikentünk. Erre következnek szép sorban lerakva a lecsepegtetett spárgák, majd a pirított gömböc. Ráöntjük a növényi tejszínt, a tetejére pedig elszórtan a bio margarint kanalazzuk és előmelegített sütőben 180 C fokon 20-25 percig sütjük. Aki szeretne a tetejére szeletelhet növényi sajtot.