Annyi de annyi káros hatása van, hogy inkább nem taglalnám részletesen, csak a legfontosabbak a magas kalória tartalmán kívűl: kikapcsolja az immunrendszert, táptalajt ad minden baktériumnak, vírusnak, gombának, a rákos sejtek legfontosabb, első számú tápláléka, rabolja a szervezet vaskészletét. Extra módon savasít, felborítja a szervezet Ph- egyensúlyát.
Szerintem röviden ennyi is bőven elég.
Viszont sokat teszünk az egészségünkért már azzal is ha a fehér cukrot mondjuk kicseréljük a nyers nádcukkora, ami azért egy pár fokkal jobb, mert nem vegyszerezik ( fehérítés), viszont sajnos még mindig cukor és ugyanúgy savasítja a szervezetet és táptalajt ad a mikrobáknak, gombáknak.
A következő lépcsőfok a MÉZ! Természetes, kozmikus információkat tartalmaz, tápértéke ( nem kalória) magas, gyógyító hatását mindenki ismeri.
Viszont a mézből is csak mértékkel! Az immunrendszert erősíti ha megfelelő minőségű mézet használunk és megfelelően, pl.: nem hevítjük. Sütésnél, főzésnél veszít tápanyag tartalmából.
És sajnos még mindig táptalajt ad a gombáknak, habár már nem olyan mértékben, mint a cukor!
És akkor mi lehet az ideális megoldás??
Mesterséges édesítők: No comment, mivel konkrétan sejtmérgekké bomlanak le az összetevőik.
Viszont vannak már természetes édesítők: ilyen a Stevia és a Xilit!
Steviát amely egy gyógynövénynek a végterméke, Dél Amerikában honos, teljesen természetes: nem nyújt táptalajt a gombáknak, mikrobáknak, alacsony a kalória tartalma, glikémiás indexe alacsony: cukorbetegek is használhatják.
Kettő problémám van vele: nagyon drága és sajnos nem szeretem az ízét, mert az édes íz mellett van egy kis mellék íze.
Xilit: Úgy érzem megtaláltam az ideális megoldást a gondtalan édesítésre:)
Kevesen ismerik még, pedig nagyon jónak találom én személy szerint a következő tulajdonságai miatt:
Természetes, növényi eredetű, alacsony energiatartalmú, alacsony glikémiás indexű ( cukor betegek is fogyaszthatják), tiszta édes íz, nincs mellék íze, fogbarát.
Miben található a xilit?
Kukoricacsutkában, nyírfakéregben, kismértékben, zöldségekben, gyümölcsökben.
Hogyan készítik a xilitet?
A kukoricacsutka rostjaiból almasav ( természetes anyaggal, nem vegyszer) segítségével, illetve különböző baktériumkultúrák fermentálásával xilitet nyernek, amit szárítanak, őrölnek!
nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más kukoricában található allergén anyagokat, mert nem a kukoricaszemből készűl! Nem génkezelt kukoricából nyerik.
Nem nyújt táptalajt a gombáknak, mikrobáknak, mivel nem savasítja a szervezetet, nem borítja fel a szervezet ph. egyensúlyát.
A xilit lassan szívódik fel és alakul át , ezért erősíti a jóllakotság érzését. Glikémiás indexe 7, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot, vegyszert, tartósítószert, allergén anyagot, illetve fenil - aniln forrást.
A holnapi szülinapi tortát is ezzel készítem. Az ára is elfogadható, persze drágább, mint a cukor.
250 g 800-900 ft. Viszont kevesebb kell belőle.
Ajánlom mindenkinek aki váltani akar a cukorról és valamilyen alternatívát keres!