Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. május 25., kedd

Dolce Vita!


Az élet apró élvezetei közé tartozik az édes íz! Van aki jobban igényli és van akit kevésbé ragad magával az édes ízvilág. Sajnos a legtöbbször finomított cukorral érjük el az édesítést, holott ez a legrosszabb amit tehetünk!
Annyi de annyi káros hatása van, hogy inkább nem taglalnám részletesen, csak a legfontosabbak a magas kalória tartalmán kívűl: kikapcsolja az immunrendszert, táptalajt ad minden baktériumnak, vírusnak, gombának, a rákos sejtek legfontosabb, első számú tápláléka, rabolja a szervezet vaskészletét. Extra módon savasít, felborítja a szervezet Ph- egyensúlyát.
Szerintem röviden ennyi is bőven elég.
Viszont sokat teszünk az egészségünkért már azzal is ha a fehér cukrot mondjuk kicseréljük a nyers nádcukkora, ami azért egy pár fokkal jobb, mert nem vegyszerezik ( fehérítés), viszont sajnos még mindig cukor és ugyanúgy savasítja a szervezetet és táptalajt ad a mikrobáknak, gombáknak.

A következő lépcsőfok a MÉZ! Természetes, kozmikus információkat tartalmaz, tápértéke ( nem kalória) magas, gyógyító hatását mindenki ismeri.
Viszont a mézből is csak mértékkel! Az immunrendszert erősíti ha megfelelő minőségű mézet használunk és megfelelően, pl.: nem hevítjük. Sütésnél, főzésnél veszít tápanyag tartalmából.
És sajnos még mindig táptalajt ad a gombáknak, habár már nem olyan mértékben, mint a cukor!

És akkor mi lehet az ideális megoldás??

Mesterséges édesítők: No comment, mivel konkrétan sejtmérgekké bomlanak le az összetevőik.

Viszont vannak már természetes édesítők: ilyen a Stevia és a Xilit!
Steviát amely egy gyógynövénynek a végterméke, Dél Amerikában honos, teljesen természetes: nem nyújt táptalajt a gombáknak, mikrobáknak, alacsony a kalória tartalma, glikémiás indexe alacsony: cukorbetegek is használhatják.
Kettő problémám van vele: nagyon drága és sajnos nem szeretem az ízét, mert az édes íz mellett van egy kis mellék íze.

Xilit: Úgy érzem megtaláltam az ideális megoldást a gondtalan édesítésre:)
Kevesen ismerik még, pedig nagyon jónak találom én személy szerint a következő tulajdonságai miatt:

Természetes, növényi eredetű, alacsony energiatartalmú, alacsony glikémiás indexű ( cukor betegek is fogyaszthatják), tiszta édes íz, nincs mellék íze, fogbarát.

Miben található a xilit?
Kukoricacsutkában, nyírfakéregben, kismértékben, zöldségekben, gyümölcsökben.

Hogyan készítik a xilitet?

A kukoricacsutka rostjaiból almasav ( természetes anyaggal, nem vegyszer) segítségével, illetve különböző baktériumkultúrák fermentálásával xilitet nyernek, amit szárítanak, őrölnek!
nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más  kukoricában található allergén anyagokat, mert nem a kukoricaszemből készűl! Nem génkezelt kukoricából nyerik.
Nem nyújt táptalajt a gombáknak, mikrobáknak, mivel nem savasítja a szervezetet, nem borítja fel a szervezet ph. egyensúlyát.
A xilit lassan szívódik fel és alakul át , ezért erősíti a jóllakotság érzését. Glikémiás indexe 7, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot, vegyszert, tartósítószert, allergén anyagot, illetve fenil - aniln forrást.

A holnapi szülinapi tortát is ezzel készítem. Az ára is elfogadható, persze drágább, mint a cukor.
250 g 800-900 ft. Viszont kevesebb kell belőle.
Ajánlom mindenkinek aki váltani akar a cukorról és valamilyen alternatívát keres!