Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. június 29., hétfő

Nyári lecsó szejtánnal




Kevés embert ismerek aki nem szereti a lecsót, én nyáron imádom a legjobban. Ez egy hagyományos verzió, ahogy anyukám csinálja, természetesen nem virslivel, hanem búza hússal, vagyis szejtánnal.

A szejtán fehérje tartalma 70% körül van, és növényi fehérje, a szervezet könnyebben, jobban hasznosítja! Azok is fogyaszthatják akik nem szeretik vagy valamilyen okból ( pl. szója allergia), nem ehetnek tofut.
A bioboltokban elég "húzós" az ára, viszont otthon szejtán lisztből egyszerűen és olcsón elkészíthető.

Hozzávalók: ( 4 fő részére)

4 db közepes paprika
3 db nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db közepes cukkini
2 db közepes burgonya


2-3 dl paradicsomlé vagy 5 db paradicsom
kb. 150 - 200g szejtán
3 evő kanál olíva olaj
1 kávéskanál só, kevés fekete bors, kakukkfű, bazsalikom

A hagymát, fokhagymát karikára, a paprikát, cukkinit kb. 5 cm-s vastag csíkokra, a burgonyát apró kockákra vágjuk.
Tetszés szerint olajban megpároljuk a hozzávalókat, sózzuk-borsózzuk, majd felöntjük a paradicsom lével és enyhén ropogósra főzzük.
Aki szeretné, barna rizzsel is gazdagíthatja. Nálunk favorit a barnarizs, Vikikém mindenhez azt csipeget:)
Utólag beletesszük a kockára vágott szejtánt vagy az előfőzött barna rizst,
ízlés szerint kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítjük.