A nyár tálcán kínálja a friss, ropogós zöldségeket. Zöldségekből annyit ehetünk amennyi jólesik.
Jó választás vacsorára ez a saláta-recept. A tofu füstölt íze pikánssá teszi a kompozicíót.
Rövid összefoglaló a tofu pozitív hatásairól orvosi megközelítésben:
A növényi hormonok, más néven fitoösztrogének az úgynevezett másodlagos növényi hatóanyagokhoz tartoznak.
Jellemzőjük, hogy kémiai felépítésükben és hatásukban egyaránt közeli rokonságot mutatnak az emberi hormonokkal. Összességében nézve azonban hatásuk enyhébb, de egyértelműen érezhető és mérhető.
A növényi ösztrogének megelőző hatásúak a hormon függő rákok esetében (mell- és prosztatarák), és enyhíthetik a klimaxos panaszokat.
Japánban például, ahol a tofu és az egyéb, fitohormonokban gazdag ennivalók naponta asztalra kerülnek, a mellrák négyszerte ritkábban fordul elő, mint például az Egyesült Államokban vagy más jóléti államokban.
A két sztár: a szója és a lenmag
A fitoösztrogének között a szója és a lenmag számít a sztárnak.
A szójában főként az izoflavonoidokból van sok, közülük is a genisteinből, amely rákellenes hatóanyagnak számít, és gátolja a tumorsejtek vérellátásának kialakulását.
Hasonlóképpen tumorellenes és antioxidáns hatású a szójában található másik fitoösztrogén, a daidcein. A szójabab sokoldalúan feldolgozható, sajt, paszta, szósz, tej, pörkölt, olaj, liszt és természetesen túró, azaz tofu formájában. Szójatermékekkel a hús és a tej egyaránt helyettesíthető.
A túlzottan feldolgozott szójatermékek nehezen emészthetőek, ilyen az extrudált szója és a különböző felvágottak. Kivétel a tofu amely könnyen emészthető, 98% növényi, könnyen felszívódó fehérjeforrás.
Hölgyeim kövessük a japán nők példáját:)
Hozzávalók:
300 g füstölt tofu
1/2 fej jégsaláta
pár szem koktélparadicsom
1 kis bögrényi friss zöldborsó
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
3 cikk fokhagyma
kókusz olaj a pirításhoz
3-4 evőkanálnyi hidegen sajtolt tökmag vagy más olaj
rózsabors
1/2 citrom leve
A tofut kockákra vágjuk és wok edényben a kókusz olajon megpirítjuk.
A zöldborsót enyhén megpároljuk és összekeverjük a tofuval.
Összeforgatjuk alacsony lángon és sózzuk, fűszerezzük a rózsaborssal. Préselt fokhagymával ízesítjük.
A jégsalátát felaprítjuk, összekeverjük a zöldborsós tofuval, meglocsoljuk a citrom levével és a tökmag olajjal.
A koktélparadicsommal díszítjük.