Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. április 30., szombat

Epres Köleskuglóf

Lassan itt a május és a májusi hónap gyümölcse az eper!
Nem sok olyan személyt ismerek aki nem kedvelné ezt a színre, zamatra, ízre csodálatos bogyós gyümölcsöt.

Élettani tudnivalók az eperről:

Tele vitaminnal, az egészsége megőrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel.
Lédús, C-vitaminban gazdag formás kis csoda, a hosszú téli hónapok után feltölti kiéheztetett testét és lelkét. És a színe, az illata!
Mintha csak a színterápia doktorai találták volna ki, még a látványa is energetizál!
Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat.
 Bőséges C- és E-vitamin tartalmával kitűnő vértisztító táplálék. Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét.
A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.
Minden gyümölcsöt a legjobb akkor fogyasztani amikor érik, nyersen, édesítetlenül, vegyszermentesen a legjobb.
A bogyós gyümölcsök nyersen is ehetők együtt lisztes ételekkel, természetesen répacukor nélkül!!
Az eper jó hatást gyakorol a májra, élénkíti , méregteleníti.

Innen a téves allergizáló hatás, ugyanis az eper csak teszi a dolgát : méregtelenít, amely hatására a bőrön kiütések jelentkeznek.
Nem az epret kellene eliminálni, hanem leginkább a túlzottan elfogyasztott állati fehérjéket.
 Első helyen áll a hús mellett a tejtermék!
Kitűnő méregtelenítő kúra az 1-2 napos eperkúra, amikor csak vegyszermentes epret eszünk, mellé a nap folyamán kevés gyógyteát fogyasztunk .

Úgy döntöttem ebben a hónapban több olyan receptet teszek közzé ami ezzel az ínycsiklandozó gyümölccsel készül.

Első epres recept, természetesen cukor nélkül, ez a nagyon könnyű sütemény, amely tulajdonképpen nem tartalmaz búza lisztet, tehát gluténmentes is! Az egyik leginkább lúgosító gabonával készült : a kölessel.
A sütemény mellé fogyaszthatunk nyers epret is és csakis növényi , nem hidrogenizált tejszínhabot, ha fokozni akarjuk az élvezetét!



Hozzávalók:

250 g köles liszt
100 g mandula liszt, vagy örőlt mandula
80 g növényi édesítő: xilit ( nyírfa cukor)
8 evőkanál kókusz olaj
késhegynyi bourbon vanília
1 tasak foszfátmentes sütőpor
fél citrom leve és reszelt héja
3 dl víz
2 evőkanál szójajoghurt ( elhagyható).

100 g  friss eper



A köles lisztet elkeverjük a mandula liszttel, sütőporral, xilittel, bourbon vaníliával, citrom héjával, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat: olajat, citromlevet, vizet, szója joghurtot. Robotgép segítségével összedolgozzuk.
A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához.
Egy kuglóf sütő formát kiolajozunk és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 C fokon 30-35 percig sütjük. Szúró próbát veszünk mielőtt kivesszük és ha még nem sült át a közepe további 5-7 percig sütjük 150 C fokon. Miután kihűlt óvatosan kiborítjuk a formából.

Adhatunk mellé habbá vert szója tejszínhabot, vagy szója helyett kókusz krémet is kidolgozhatunk robot gép segítségével. ( majdnem hab állagú lesz).