A Tira mi su, olaszul annyit jelent, hogy kapj fel, valóban ez az édesség magával ragad, egyedi, finom és nagyon sokak kedvence.
Viszont az eredeti receptben szereplő nyers tojás, cukor, mascarpone, több szempont miatt sem az egészséges desszert kategóriába sorolható.
Régóta tervezem elkészíteni, de mindig volt finomítani való a recepten. Az eredmény viszont nagyon jól sikerült, a piskótát is én készítettem, tehát így töviről hegyire tudom, hogy milyen alapanyagok vannak benne. Összeállt egy alacsony glikémiás indexű, tej származék és nyers tojásmentes finomság, cukor nélkül!
Hozzávalók: ( 12-14 adag)
Piskóta:
125 g világos tönkölyliszt
125 g rizsliszt vagy mandulaliszt
100 g nyírfacukor
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
6 evőkanál kókusz olaj
2,5 dl növényi tej
Krém hozzávalók:
1 zacskó vaníliás bio puding por ( Dm-est ajánlom)
80 g nyírfacukor
6 dl növényi tej
125 g bio margarin
1/2 citrom leve és lereszelt héja
1/2 kk őrölt bourbon vanília
3-4 evőkanál bio kakaópor
7 dl gabona kávé vagy lúgos kávé
A sütemény hozzávalóit összekeverjük, először a lisztet, nyírfacukrot, sütőport, majd hozzáadjuk a tejet, kókusz olajat és alaposan összedolgozzuk, majd egy szögletes ( kb. 30x20 cm) kiolajozott sütőformába öntjük a tésztát és előmelegített sütőben 180 C fokon 40-45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából és baba piskóta hosszúságú, szélességű szeletekre vágjuk.
Krém elkészítése:
A krémhez a növényi tejben, szokásos módon megfőzzük a pudingot, amelyet átöntünk egy keverő tábla és robotgéppel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze, krémes maradjon és kicsit hűljön, közben hozzáadjuk a bio margarint, bourbon vaníliát, citromlevet és héját. Ha betudunk szerezni vanília kivonatot attól igazán finom lesz a krémünk, 1-2 kávéskanállal adhatunk hozzá, vagy tehetünk bele 2-3 csepp rum esszenciát is. Addig kavarjuk amíg langyosra hűl. Ez itt a legmunkásabb része, de megéri:).
A piskóta szeleteket egyenként belemártjuk a gabona kávéba és elkezdjük lerakni egy üvegtálba a tiramisut: egy réteg kávéba mártott piskóta sor, ráöntünk egy réteg krémet, megszórjuk kakaóporral és addig rakjuk, amíg elfogynak a hozzávalók. A végén a krémmel zárjuk és megszórjuk kakaóporral.
Egy éjszakát pihentetjük a hűtőben és másnap lesz igazán finom, szeletelhető!