Fittanyuka
2013. június 23., vasárnap
Panna Cotta Eperkrémmel
Ezzel az toszkán eredetű desszerttel térek vissza rövid szabadságom után, igazán nyárias desszert, finom, könnyű és jól behűtve tálalható! Természetesen ez a verzió teljesen megreformált: tej,-tojás és cukormentes, a panna cotta pedig amúgy is gluténmentes. Könnyen elkészíthető, gyors recept, a hűtési időt kell kivárni csupán.
A panna cotta jelentése: Főzött tejszín, főtt tejszín...
Hozzávalók: 6 kis csészével
400 ml vaníliás rizs tej
400 ml kókusztejszín
2 teáakanál agar-agar ( vagy más növényi zselésítő)
1 kk vanília őrlemény
csipet himalaya só
2 evőkanál méz
1-2 evőkanál nyírfacukor ( az édesítés ízlés szerint, a méz kihagyható)
Eperkrém: ( Elég tálalás előtt elkészíteni)
350 g friss eper
1 evőkanál nyírfacukor vagy méz
1/2 citrom leve és reszelt héja
200 ml kókusz tejszín
1 kk agar-agar vagy útifűmaghéj őrlemény
A megmosott, tisztított epret a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk.
Panna Cotta elkészítése:
A kókusztejszínben elkeverjük a vaníliát, a mézet, nyírfacukrot és felmelegítjük, hogy a nyírfacukor feloldodjón. A rizstejben pedig hidegen elkeverjük az agar-agart és állandó keverés mellett, lassú tűzön felforraljuk. Amikor elérte a forráspontot lehúzzuk a lángról és állandó keverés mellett a kókusztejszínes egyveleghez öntjük, lassú tűzön, állandó keverés mellett újra felforraljuk.
Kis kávés vagy pudingos csészéket átöblítünk vízzel.
Tipp: Frissen tartó fóliával is kibélelhetjük a pohárkákat, hogy biztosan kiboruljanak.
Állandó keverés mellett kicsit hűtjük a masszát, majd még melegen ( nálam forró volt, de nem tűzforró), beleöntjük a pohárkákba és négy óra hosszára a hűtőszekrénybe tesszük.
Desszertes tányérra borítjuk a kihűlt panna cottakat és az eperkrémmel tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)