Ez az a sütemény amely melegen - hidegen egyaránt nagyon finom és most már egészségesebb is.
A citrom héja és leve teszi igazán "túró" ízűvé a tortát.
Ha sikerül beszereznetek selyem tofut, amely sokkal lágyabb, könnyebb, mint a hagyományos, a töltelék még könnyebb lesz.
Az elkészítése egyszerű, csupa növényi összetevőkből, a sütése viszont picit időigényes, de megéri várni. Íze, állaga, mint a nagyi túró tortája anno:).
Hozzávalók:
(12 szelethez)
A tésztához:
30 g xilit ( még jobb ha porrá daráljuk!)
100 g bio margarin
150 g világos tönkölyliszt
1/2 zacskó foszfátmentes sütőpor
A "túró töltelékhez":
500 g selyem tofu, vagy hagyományos natúr tofu
100 g étkezési keményítő
1 csapott evőkanál agar-agar
100 g xilit
500 ml vaníliás rizs tej, vagy más növényi tej
400 ml kókusz tejszín
1 db citrom héja
1/2 citrom leve
1/2 kávéskanál bourbon vanília
Először a tésztát készítjük el:
A lisztet keverjük el a xilittel, majd gyúrjuk hozzá a szoba hőmérsékletű bio margarint.
Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.
Ha megdermedt, nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a torta forma alját - úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg, és süssük elő 10 percig 180 fokon. Csak addig süssük, míg teljesen aranysárga nem lesz.
A krém összetevőit egy tálban alaposan mixeljük össze bot mixer segítségével, amíg egy krémes tölteléket nem kapunk.
Tipp: Ha hagyományos tofut használtok akkor először sajt reszelőn reszeljétek le.
Tegyük a híg tölteléket a formába, és 30 percig süssük 180 C fokon, majd további 30 percig 150 C fokon.
Ha sütés közben nagyon sötétedne a torta teteje, fedjük le sütőpapírral, vagy alufóliával!
Hagyjuk kihűlni a formában, majd kapcsoljuk le az oldalát és szeletelhetjük is.