Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. november 23., hétfő

Pirított gyömbéres zöldségek barna rizzsel

 Előszőr is,  mégegyszer köszönöm a szavazásokat , tényleg sokan szavaztatok, és kérlek továbbra is klikkeljetek a nektek tetsző pontocskára...!

Túl sok volt már a hétvégi sütike , tészta arzenálból ezért a mai ebéd fitt volt és könnyű:)
A desszert meg pár kör kocogás a ligetbe:)



Hozzávalók:

1 db sárga, 1 zöld, 1 piros kaliforniai paprika
1/2 zeller
2-3 szál répa
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 doboz mungóbab csíra
csipet tengeri só
kevés reszelt, friss gyömbér
1 evőkanál szója szósz
4 evőkanál szója, vagy olíva olaj

Az éjszakára előre beáztatott barnarizst oda tesszük főni . Mondjuk találtam a Dm-ben olyan bio barnarizst aminek elég volt 25 perc,( valószínű előfőzőtt.)
A zöldségeket csíkokra vágjuk, előszőr a hagymát, majd a zellert és a paprikálat dobjuk a forró olajba, a legjobb erre a célra a Wok edény.
Nem kell sok ,... pár perc, nem várjuk meg, hogy teljesen megpuhuljanak a zöldségek, roppanósak kell, hogy legyenek. Utoljára tesszük bele  a csírát, reszelt gyömbért , állandó keverés mellett pirítjuk, majd a végén meglocsoljuk a szója szósszal.
Én a zöldségek mellé dobtam még néhány csík natúr tofut.
Majd a barnarizzsel tálaljuk. Igazán kímélő, mégis laktató étel és az íze kválló, főleg azoknak akik szeretik a nem szokványos fűszereket:)


Holnapi (Keddi ) ebéd előzetes :

"Tejszínes"- Currys zöldborsó leves és 
Brokkoli krémmel töltött krumpli párolt sárgarépával ...

Karácsonyi Mézes-Fahéjas Kuglóf

Már a karácsonyra készülődve kipróbáltam egy hagyományos  kuglóf receptet, csak megreformálva, tojás és tej nélkül.


Hozzávalók:

450 g világos tönköly liszt
3  dl növényi tej
3/4 dl olaj
10 nyírfa cukor
3 evőkanál méz
10 dkg mazsola, vagy más aszalt gyümölcs
10 dkg szeletelt mandula
1 tasak instant élesztő
1 kávéskanál örőlt fahéj
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tejet, olajat, citromlevet hozzáadjuk és addig gyúrjuk a tésztát, amíg könnyedén elválik az edény falától és nem ragad.
Majd letakarva , meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Kuglóf formát kiolajozzuk és a megkelt tésztát a formába eligazítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Amikor kihűlt kiborítjuk a formából és még a langyos kuglóf tetejére mézet csorgatunk.

Gazdagíthatjuk még több aszalt gyümölccsel, nekem most  kaliforniai mazsola volt és mandula pehely.



 Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

Pestos Spaghetti

Előszőr is köszönöm a szavazatokat, MINDENKINEK!

A hétvégén megint volt vendégeskedés, főzés, sütés.
Olasz vizekre evezve megint, aminek az oka tulajdonképpen semmi más nem volt, minthogy gyorsan elkészíthető és a spaghettit szinte mindenki szereti.



Nem sűrűn eszem spaghettit, főleg nem vacsorára, de ennek a pestos tésztának, főleg a friss bazsalikom és a fokhagyma illatának  most nem tudtam ellenállni.

Pesto:

A pestok alapja az olíva olaj, friss bazsalikom ( vagy más fűszernövény),
fokhagyma és valamilyen aromás, illatos sajt.
Most a sajtot kiváltottam örölt mandulával,szezámpehellyel, habár a múltkor az egyik üzletben találtam egész jó készen kapható pesto-t, amiben nem volt tartósítószer, sem más emulgálószer, persze sajttal volt, de néha ha csalunk nem okoz olyan nagy kárt, mintha rendszeresen a nem megfelelő dolgokat ennénk!

Hozzávalók: ( 4 fő részére)

100 g örőlt mandula
100 g szezámpehely
1/2 kávéskanál só
1 dl olíva olaj
2 cikk fokhagyma
1 szál friss bazsalikom
2 db paradicsom

1 tasak Durum spaghetti tészta

A szezámpelyhet kis lángon , teflonedényben megpirítjuk, nem várjuk meg, hogy megbarnuljon, csak épphogy "megkapja" picit, hogy az aromák fel erősödjenek.
A bazsalikomot , 1 cikk fokhagymát felaprítjuk és keverőben vagy turmixban a hozzávalókkat összedolgozzuk ( ha szükséges kevéske vizet teszünk hozzá).
Kevés olíva olajon a másik cikk fokhagymát amelyet szintén felaprítottunk, a felkockázott paradicsommal, megfuttatjuk, majd erre ráöntjük az összedolgozott pestonkat és csak 1-2 percig kavargatva felmelegítjük.

A spaghettit, sós, olivaolajos vízben "al dente" keménységűre főzzük, és a leszűrt tésztát beleforgatjuk a pestoba.