Még egy padlizsán recept, számomra megunhatatlan! Még kapható a piacon és igyekszem kihasználni a szezonját.
Tulajdonképpen bármelyik kedvünkre való gabonával tölthetjük, mert teljesértékű étel lesz belőle.
Pl: kölessel, hajdinával, árpa kásával, kuszkusszal vagy barna rizzsel.
Én a kuszkuszt választottam, amely durumbúzából készül és tulajdonképpen hasonló a nálunk használatos és ismert tarhonyához, csak tojás nélkül. Kétszeres víz mennyiséget képes magába szívni, tehát nagyon kiadós. Önmagában köretnek vagy akár leves betétnek is használhatjuk. Viszont, vigyázat, mert a levesnél figyelni kell a mennyiségre.
Hozzávalók: 4 fő részére
2 vagy 3 db nagyobb padlizsán
100 g kuszkusz
1 db vöröshagyma
2 db paradicsom
2 cikk fokhagyma
1 bio leves kocka
1/2 kávéskanál tengeri vagy himalaya só
1 kávéskanálnyi szárított majoránna
késhegynyi őrölt fekete bors
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
A padlizsánokat kettévágjuk, megszurkáljuk, egyenként letakarjuk alufóliával és az első 15 percben előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
A kuszkuszt dupla mennyiségű vízben egy bio leves kockákkal puhára főzzük. Főzési idő max: 4 perc. Gyorsan puhul.
Miután megsültek, a padlizsánok belsejét óvatosan kikaparjuk, hogy a héja ne sérüljön. Fa késsel feldaraboljuk.
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük és a feldarabolt paradicsomot szintén megfonnyasztjuk a megdinsztelt hagymán. Ehhez hozzáadjuk a padlizsánok feldarabolt belsejét és a kuszkuszt. Sózzuk, fűszerezzük a majoránnával, fokhagymával.
Miután a padlizsános-kuszkuszos egyveleg átvette a fűszerek ízét, levesszük a tűzről. Ezzel töltjük meg a padlizsánokat és egy kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 180 fokon 15-20 percig sütjük. Ha marad a töltelékből, akkor más ételekhez is adhatjuk köretként, vagy önmagában.
: