Megint az ezer arcú köles. Annyira sokoldalú, csak használnunk kell a kreativitásunkat.
Semleges ízű, így sósan, édesen is nagyszerű étel.
Ez a gombóc a gyerekek kedvence, vagy akár desszertként is fogyaszthatjuk.
A múltkori Gyerekeink egészséges táplálása főzőtanfolyamunkon volt az egyik étel amit elkészítettünk.
Az öntet lehet bármi, én most az erdei gyümölcsös Egészséges Torta ízből inspirálódtam.
Hozzávalók:
150 g köles
60 g tönköly dara
100 g tönköly morzsa
1-2 ek bio margarin
500 ml rizs tej
200-300 ml szója joghurt
100 g xilit
1 citrom leve és héja
Öntet: 200 g fagyasztott erdei gyömölcs mix
2 evőkanál xilit
késhegynyi citromsav ( megőrzik a gyümölcsök szép piros színüket)
Az alapanyagokat összefőzzük körülbelül 5 percig
A rizstejben odatesszük főzni a kölest a xilittel, kevés vaníliával, addig főzzük amíg puha lesz, beletesszük a margarint és a darát, hagyjuk kihűlni.
Majd hozzákeverjük a citromlevet és a héját. A köles esetében is, mint a tofunál, ha túró jelleget akarunk neki adni akkor a citromlé és a citrom héj teszi "túróvá".
A morzsát diónyi margarinban enyhén megpirítjuk.
Majd vizes kézzel gombócokat formázunk és morzsába hempergetjük.
Tipp: Sokkal jobban összeáll a massza , ha előző nap elkészítjük és kihűtjük.
Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon