Frittata - sültet jelent olaszul, nem meglepő, hogy ez egyben egy olasz recept:)
Természetesen az eredeti recept sok tojással készül és átmenet a csőben sült és az omlett között.
Régóta találgatom, hogy milyen alternatívával tudnám finoman elkészíteni ezt a receptet.
A sárgaborsó lisztre jutott a választásom, mivel több, eredetileg tojásos receptet készítettem el sárgaborsó liszttel.
Nagyon finom lett és ajánlom mindenkinek aki valamilyen okból kerülné vagy elhagyta a tojást.
Kedvünkre gazdagíthatjuk tetszőleges zöldségekkel.
Ez a recept padlizsánnal, paradicsommal, zöld hagymával és cukkinivel készült.
Gazdagíthatjuk gombával, spárgával, vagy éppen a szezonális zöldségekkel.
Melegen,-hidegen egyaránt fogyasztható.
Hozzávalók
2 db közepes paradicsom
1 db kisebb padlizsán
2 szál zöldhagyma
1 db kisebb cukkini
300 g sárgaborsó liszt
3,5- 4 dl víz
1 kk himalaya só
késhegynyi örőlt zöld bors
1 kk szárított kakukkfű
1 kk foszfátmentes sütőpor
2 dl növényi tejszín
kókusz olaj
növényi sajt a tetejére
A zöldségeket felkarikázzuk, kivéve a paradicsomot és kevés kókusz olajon előpirítjuk, puhítjuk, sózzuk. Törekedjünk arra, hogy roppanós maradjon a cukkini, ezért először a padlizsánt pároljuk a hagymával.
A lisztet a sütőport, sót, zöld borst, kakukkfüvet összekeverjük, majd a vízzel, növényi tejszínnel összedolgozzuk. Egy hígabb sűrűségű masszát kapunk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, el egyengetjük benne a zöldségeket, ráöntjük a sárgaborsó lisztes tésztát.
A felkarikázott paradicsomot a tetejére tesszük. Én megszórtam reszelt, növényi sajttal, elhagyható, de így finomabb:)
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütjük. Fogyasztható önmagában vagy friss salátával. Hidegen szeletelhető.