Ezeket a kis halmokat imádom csak úgy elrágcsálni, habár köretként is fogyasztható, sütis dobozban kitűnően eltárolható, nem szárad ki. Hajdinát nem készítek sűrűn, mert a családban csak én szeretem.
Nagyon jó tulajdonságainak egyike, hogy kivállóan lúgosít, alacsony a szénhidráttartalma, mert tulajdonképpen nem gabonaféle, hanem magtermés. Nem annyira semleges íze, mint a kölesnek, viszont édesen és fűszerekkel is finoman elkészíthető.
Hozzávalók:
250 g hajdina
1/2 kávéskanál só
vegamix
1 cikk fokhagyma
késhegynyi cayenne paprika
1-2 szál petrezselyemzöld
1 evőkanál olíva olaj
1 evőkanálnyi bio margarin
kevés örölt fekete bors
4 evőkanál darált dió vagy mandula
A hajdinát kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük a sóval és a vegamixel.
Amikor már kihűlt ( fontos, hogy megvárjuk amíg teljesen kihűl, hogy formázható legyen.), hozzáadjuk a préselt cikk fokhagymát , az apróra vágott petrezselyemzöldet, olíva olajat, fűszereket, a margarint és a darált diót.
Kiolajozott tepsire evőkanállal halmokat teszünk és előmelegített sütőben 150-170 fokon 25 percig sütjük.
Mint, már említettem akár önmagában , vagy amíg meleg salátával vagy köretnek is kitűnő:)