Fittanyuka
2012. december 28., péntek
Szedres Csokoládé - Nyers torta
A karácsony után általában besokallunk az édességekből, cukros süteményekből. Ígéretemhez híven megosztom veletek ezt a nyers torta receptet amelyet a minap készítettem el újra, könnyű finomság a nehezebb karácsonyi sütik után.
Nem mellékes, hogy gluténmentes és alacsony cukortartalmú!
Próbáltam minél könnyebbre készíteni, semmiképpen nem szerettem volna aszalványokkal gazdagítani a magas cukortartalmuk miatt, továbbá számomra nagyon töménnyé teszik az ilyen fajta "süteményeket". Nem kedvező az aszalványokkal való dúsítás, édesítés azok számára sem akik savasodásban, candidában szenvednek. ( Ők édesítés gyanánt részesítsék előnyben az agave szirupot a méz helyett!)
Hozzávalók:
Alap:
200 g beáztatott, lehéjazott mandula, megdarálva
1 evőkanál útifűmaghéj őrlemény
40 g nyírfacukor vagy 2 evőkanál agave szirup
1 evőkanál szobahőmérsékletű kókusz olaj
100 ml víz
Az összetevőket alaposan összeturmixoljuk és egy kisméretű, kapcsos torta formába ( kb. 10 szeletes) belenyomkodjuk és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Szedres krém réteg:
1 bögre friss vagy télen fagyasztott szeder ( habár természetesen értékesebb a nem fagyasztott változat)
1 avokádó
2 evőkanál agave szirup vagy méz
késhegynyi bourbon vanília
késhegyni őrölt fahéj ( erjedésgátló hatású!)
1 evőkanál útifűmaghéj őrlemény
1 evőkanál szobahőmérsékletű kókusz olaj
1/2 reszelt citrom héja és leve
Az összetevőket alaposan összeturmixoljuk és az alaprétegre simítjuk.
Nyers csokoládé réteg:
1 avokádó
2 evőkanál kakaó por
2 evőkanál agave szirup vagy méz
1 evőkanál szobahőmérsékletű kókusz olaj
1 evőkanál víz
Az összetevőket alaposan összeturmixoljuk és az előző két rétegre simítjuk egy krém lapát segítségével.
A tortát 3-4 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Miután összeállt a torta, szétkapcsoljuk, tetejét megszórjuk kakaó porral, szederrel díszítjük.
Hűtőben 2-3 napig eláll! Érdemes minél frissebben fogyasztani, mert a "nyers gyümölcs" gyorsan erjed!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)