Tipp:
Avokádó:
Journal of Nutritional Biochemistry tette közzé annak a laboratóriumi kutatásnak az eredményét, amely arról számolt be, hogy az avokádó kivonat, amely karotin származékokat és E-vitamint tartalmaz, megakadályozza a rákos sejtek növekedését.
Kutatók arra is rámutattak, hogy egymagában a karotin származékok nem képesek a ráksejtek növekedésének megakadályozására, csakis együttesen E-vitaminnal és a telítetlen zsírokkal.
A karotin származékok ugyanis zsírban oldódók, ezért nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy szervezetünk fel tudja használni.
Az avokádó kiváló lutein forrás is, amely komponens védi a növényeket a nap káros hatásaitól, így az emberi retinának is hasonló szolgálatokat tesz. A gyümölcs fogyasztása tehát megóvhat a látással kapcsolatos degeneratív betegségekkel (pl. az időskori makula degenerációval) szemben.
100 g avokádó 176 kcal-t és körülbelül 15 gramm zsírt tartalmaz, ami 70 %-ban egyszeresen telítetlen zsírsav, amelyet további 10 %-ban többszörösen telítetlen zsírsav egészít ki.
Az avokádó jelentős olajsav tartalmánál fogva fokozza a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelmet, mivel emeli a HDL (vagyis "jó"), és csökkenti az LDL (vagyis "rossz") koleszterin szintjét.
Az avokádó többféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek közül jelentősebb a B-, C-, és E- vitamin, valamint az A-vitamin előanyagának (béta karotin) tartalma. Az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, kalcium és magnézium is megtalálható.
A lúgosító étrend egyik legnagyszerűbb "gyümölcse".
Most csak egyszerűen egy salátát készítettem belőle. Eszenciális zsírtartalma miatt rendkívül laktató.
Ideális ez a saláta önmagában vacsorára, ebédre akár köretként.
Hozzávalók:
1 db avokádó
2 evőkanálnyi szeletelt mandula
1 db közepes cukkini
1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó vagy olíva olaj
1 evőkanál almasűrítmény
1/2 citrom leve
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
1 cikk fokhagyma
A cukkinit lereszeljük, a fokhagymát felszeleteljük, avokádót tisztítás után cikkekre szeljük.
Egy salátás keverő tálban összekeverjük a zöldségeket.
Külön elkészítjük a dresszinget:
Az olajat, alma sűrítményt, citromlevet, sót alaposan összekeverjük és ezzel locsoljuk meg a salátát.
Fél órára a hűtőben pihentetjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával.
Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon