Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. augusztus 29., szombat

Tofus köles fasírt




Az utóbbi időben régen volt terítéken nálunk köles, annak ellenére, hogy egy könnyen emészthető gabona, ráadásul kitűnően lúgosít.

Az igazság még az , hogy be pillantottam a kamrába és rájöttem, hogy annyi kölesünk van, mint akik a túlélésre gondolva bespájzoltak:)

Ezért készítettem kettő receptet szinte ugyanazokból a hozzávalókból. Igazából a fantáziámra is hagyatkoztam.

Hozzávalók:
250 g köles
150 g tofu
2 dl növényi tej
1 kávéskanál vega mix
4 evőkanál olíva olaj
1 cikk fokhagyma
1/2 fej közepes hagyma
őrölt fekete bors

A kölest 2x-es mennyiségű vízben a vega mixel puhára főzzük.
Ha picit hűlt hozzáadjuk a növényi tejet, olíva olajat a préselt fokhagymát, kislyúkú sajt
reszelőn bele reszeljük a hagymát, a tofut, fűszerezzük a tetszőleges mennyiségű fekete borssal.
Kis gombócokat formálunk belőlük és előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük, amíg enyhén aranybarnák lesznek. Salátával tálaljuk.

Csípős - Savanyú Leves


A keleti konyhában is azt szeretem, mint a mediterrán konyhában, hogy rengeteg egészséges alapanyag, fűszer áll rendelkezésünkre és a zöldségeket nem főzik szét, minden roppanós, zsenge marad. A gyors keleti konyhák viszont egyik nagy hátránya, hogy nagyon sok nátrium-glutamátot használnak, ez az egyik legveszélyesebb adalék! Ezt abból tudjuk, hogy az ízletes étel elfogyasztása után, nagyon szomjasak leszünk. Mivel szeretjük a keleti ízeket, ezért a fűszereket beszerzem valamelyik keleti fűszerboltban és én készítem el a kedvenc fogásainkat, adalékok nélkül.
 Ilyen ez a pikáns leves is:



Hozzávalók:

2 szál sárgarépa
1 kisebb fej zeller gumó
1 db közepes uborka
100-150 g tofu
1-2 evőkanál szója szósz
2 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál vega mix
cayenne paprika ízlés szerint
1/2 citrom leve
1,5 l víz


A zöldségeket a tofuval együtt hosszú csíkokra vágjuk és az olíva olajon kevés ideig pároljuk, először a sárgarépát és a zellert, tofut majd fűszerezzük a vega mixel és a szója szósszal és felöntjük a vízzel, bele tesszük a csíkokra vágott uborkát is.
Amikor forrni kezd a leves , elzárjuk, mert fontos, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.
Utólag tesszük bele a citrom levét és ízlés szerint a cayenne paprikát. Csak óvatosan, nehogy túl csípős legyen:).