Hozzávalók: ( 20-25 gombóc)
25 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt
25 dkg világos tönkölyliszt
25 dkg világos tönkölyliszt
4 db közepes krumpli
csipet só
kevés víz
1 evőkanálnyi bio margarin
10 dkg barna nádcukor vagy nyírfacukor
10-15 szem szilva
fahéj
Teljeskiőrlésű , élesztőmentes zsemlemorzsa
A krumplit megfőzzük, miután kihűlt, sajtreszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a csipet sót és kevés vízzel jól gyúrható tésztává gyúrjuk, ha ragad szórunk hozzá még lisztet és tovább gyúrjuk.
Lisztezett deszkán kb. 0,7 cm vastagságúra nyújtjuk és késsel négyzet hálót vágunk.
A szilvákat kimagozzuk, félbe vágjuk és fahéjas ( tetszőleges )cukorba mártogatjuk őket majd a négyzeteink közepébe helyezzük.
Újainkkal összefogjuk a kis batyukat és óvatosan gombóccá formáljuk őket.
Újainkkal összefogjuk a kis batyukat és óvatosan gombóccá formáljuk őket.
A margarint picit felolvasztjuk egy teflon edényben és a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk .
Vizet forralunk és a lobogó vízbe dobjuk a gombócainkat, majd ha feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük őket.
Majd meghempergetjük az aranybarnára pirított morzsában és a maradék fahéjas cukorral tálaljuk!