Fittanyuka
2013. augusztus 6., kedd
Vadrizzsel töltött zsenge tök, Citromos-kapros tökfőzelékkel
A minap készült ez a finom " tökös" ebéd:)! Nyári ízek, zsenge tökből. Ne csak rántsuk, habarjuk, hanem töltsük is meg és miért ne lehetne a körítés mellé egy savanykás, "tejszínes", kapros tökfőzelék?!
Két főre egy darab zsenge tököt számoltam, mert a tölteléke laktató. Vadrizzsel, gombával töltöttem meg, de lehet sima barnarizs is a vadrizs helyett. Hidegen is fogyasztottuk, sőt másnapra is elrakható ebédre, vacsorára. A fogás gluténmentes és természetesen tej,-tojásmentes is egyben!
Töltött tök:
Hozzávalók: 4 főre
2 db közepes, zsenge tök
200 g barna champion gomba
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál kókusz olaj
1 kk himalaya só
1/2 kk szárított kakukkfű
1-2 cikk fokhagyma
100 ml kókusztejszín
150 g vadrizs vagy barnarizs
Díszítés: 1 db piros kaliforniai paprika
A tököket megmossuk, félbe vágjuk őket, az aljukat kissé levágjuk, hogy ne billegjenek, de mégsem túlságosan, hogy ne lyukadjanak ki. A magokat kikanalazzuk és a húsát karalábvájó segítségével kikaparjuk ( félretesszük a tökfőzelékhez), hagyjunk egy 1,5 cm-es peremet. A rizst ha szükséges áztatjuk és háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük. A vadrizs sosem lesz igazán puha, külső héja kissé roppanós marad, az íze diós jellegű, jellegzetes, fekete színe miatt egyedi.
A hagymát felkockázzuk és a kókusz olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított és szintén feldarabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük a szárított kakukkfűvel, préselt fokhagymával.
A megfőtt rizst átöblítjük hideg vízzel, így megakadályozzuk, hogy "csirizes" legyen. Összekeverjük a gombával és hozzáadjuk a kókusztejszínt, ha szükséges még fűszerezzük, sózzuk. Betöltjük a tökökbe és sütőlemezre tesszük őket, előmelegített sütőben 180 C fokon 20 percig sütjük. Kevés vizet öntöttem alá, hogy ne égjen le, de ki is olajozhatjuk a sütőlemezt. Miután megsült tetejüket apró kockára vágott kaliforniai paprikával diszítjük.
Közben elkészítjük a tökfőzeléket:
Hozzávalók: 4 főre
1 db közepes zsenge tök
1 evőkanál kókusz olaj
250 ml kókusztejszín
2 evőkanál zabpehelyliszt
2 kk himalaya só
1/2 citrom leve
pár szál friss kapor
1-2 cikk fokhagyma
A zsenge tököt megmossuk és lereszeljük héjával együtt. Majd a kókusz olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a kivájt kis labdácskákat is, sózzuk. Én mindig roppanósra párolok, fonnyasztok szinte minden zöldséget, hogy benne maradjon minél több vitamin, ásványianyag!
A kókusztejszínt csomómentesen elkeverjük a zabliszttel, citrom levével, és ezzel felöntjük a tökfőzeléket és besűrítjük. Utólag ízesítjük a préselt fokhagymával, apróra vágott kaporral. Ha szükséges még savanyítjuk a citromlevével.
Tálalhatjuk a töltött tökkel...
A reformélelmiszer alapanyagokat a Jó egészséget! webáruházban tudja beszerezni.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)