Már régóta tervezem a fokhagyma krémleves kipróbálását, csak valahogy mindig elmaradt. A fokhagymát imádom bármilyen ételben, a leves is finom lett , mondjuk nehéz lett volna elrontani. Legközelebb krémesebbre csinálom, ez most elég " lightosra " sikerült. Kevés volt a növényi tejszín , a receptet most viszont több szójatejszínnel írom.
Hozzávalók:
1 közepes fej fokhagyma
3 evőkanál világos tönköly liszt
2 evőkanál kukorica keményítő
3 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál tengeri só
petrezselyem zöldje
250 - 300 ml szójatejszín
Az olíva olajon megfuttatjuk a préselt fokhagymát ( 1-2 cikket meghagyunk a végére), sózzuk és állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, csómómentesre keverjük, majd felöntjük kb. 1,5 l vízzel.
Külön edényben kevés levessel csomómentesre keverjük a keményítőt és amikor forr , hozzáöntjük a leveshez. Szintén hozzáadjuk a szójatejszínt és együtt foraljuk 2-3 percig.
Amikor kész 1-2 cikk fokhagymát frissen bele préseljük és az aprított petrezselyem zölddel szórjuk meg.
Pirított kenyér és szintén pirított tofu kockákkal tálaltam.
Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon