Most nem a lakásra gondolok, habár azt már korábban megcsináltuk. Hanem évente 2xer általában tavasszal és Ősszel tartok egy nagy böjtöt., általában 8 naposat + 2 nap bevezető és felépítő nappal.
A böjt után fél évig biztosítom a jó közérzetet, állóképességet és nem utolsó sorban, az egészséget mert amióta csinálom megfázni sem szoktam. A bónusz pedig a fogyás, bevallom jó tesz az önbizalomnak pár kg minusz!
Amit biztosan mondatok, hogy így már a 5-ik napon tényleg nem vagyok éhes és az első négy napon nagyon jó volt , hogy otthon tudtam lenni a mellékhelység közelsége miatt.
Én általában a Buchinger féle gyógyböjtöt alkalmazom, nekem ez vált be. A csak víz fogyasztása túl drasztikus nekem, meg úgy gondolom, hogy munka , család mellett nehéz kivitelezni ( Ez is bőven elég).
Ezt a böjtöt, Otto Buchinger német orvos dolgozta ki a múlt század elején, ez a legmodernebb böjtkúra.
A 10 napos léböjtkúrát ajánlja mert először a szervezet lebontja a károsat, azután a fölöslegeset és bekapcsol a szervezet öngyógyító mechanizmusa !
Én igazán lé lakomának hívnám, mert ilyenkor egész nap csak iszom, felváltva a következőket:
Víz frissen facsart citrommal, gyógyteák ( menta, zsálya, citromfű, ), turmixolt, szürt zöldség levesek, ha van időm akkor préselt gyümölcslé és zöldséglé : ezek vízzel hígitva.
Ha nincsen időm vagy hozzávalóm akkor a szárított zöld porokat hígitom vízzel . Pl.: Zöld árpafű, búzafű.
Mivel fontos a vitamin és ásványianyag pótlás ezért kiegészítésként C vitamint iszom ( por formában és feloldom), gyorsabban felszívodik, és még kolloid ásványokat csepegtetek a vízbe.
Fontosak az eszenciális zsírsavak is ezért kb. napi egy evőkanál hidegen sajtolt olíva olajat vagy lenmagolajat eszem, vagy keverem a langyos levesbe : Utólag!!
Mivel fontos a mozgás is, az anyagcsere gyorsítása miatt, másrészt a méreganyagok gyorsabban kiválasztódnak, futni szoktam heti 3xor szabadlevegőn, mondjuk most nemigazán van kedvem kimozdulni ebben a hidegben:(
Az első 3 nap volt nehezebb, akkor gyengeség, fejfájás tört rám, na és persze az éhség!!
Fontos, ha fejfájás, gyengeség tör ránk akkor inni-inni, hogy a méreganyagok minél gyorsabban távozzanak!
Olyankor mindig iszom általában inkább gyümölcslevet, vagy teát egy kevéske mézzel. A zöldséglevesek is nagyon jól eltelítenek.
A napi ital menüm a következő:
Napi 4-4,5 liter folyadékot iszom
Reggel:
Ébredés után: víz friss citrom lével
Délelőtt: friss gyümölcslé ( általában alma, grapfuit) kevés vízzel hígitva,
gyógytea kevés mézzel vagy annélkűl.
Ebédidő:
Zöldségleves turmixolva, szűrve
Délután :
Préselt Zöldség levek: sárgarépa, zeller, célka, káposzta, vízzel hígitva vagy zöld por vízzel.
ha émelyítő az íze akkor citromlevet préselek bele.
És víz, víz .....
Este: szintén zöldségleves .
Mivel fontos a béltisztítást én egy gyógyteát ( anyalevél, vagy szenna levél )iszom a mi nagyon hatásos, viszont a másnap reggeli órákban mindenképpen legyünk otthon!!
Szerintem ez így kibírható és sokat teszünk az egészségünkért , nem mondom, hogy könnyű, de a végeredmény megéri.
Mint említettem ma van az 5-ik napom, a fejfájás most is rámtört, éhes már nem vagyok, inkább az ízek hiányoznak!
Tegnap voltam futni és meglepő módom nemigazán fáradtam el a szokásos köreimtől, tehát gyenge sem vagyok.
Kg-ot nem mérek , mert a szervezet amúgy is csak az 4-5-ik nap után nyúl a zsírraktárokhoz ( szomorú de ez van), addig a fölös vízraktárak és méreganyagok ürülnek a kötőszövetből, bélrendszerből.
Viszont akinek valamilyen akut problémája, betegsége van szerintem ne kezdje el, vagy csinálja a 2-3 napos verziót!
Itt találhattok egy összefoglalót a Buchinger böjtről:
Teljesen nm igaz, hogy nem főzők, mert a család nem böjtöl, viszont nemigazán kostólgatok, csak bevált, gyors dolgokat készítek nekik .
Tehát a héten nem lesz recept, egyenlőre ...
Fittanyuka
2009. november 1., vasárnap
Gyümölcsös keksz
Őszi napok nassolni valója, az aszalt gyümölcsös, mézes finomságok.
Kicsik kedvence és igyekezzünk minél több egészséges rágcsálni valóval a kedvükben járni.
Az alábbi recept: egyszerű, finom és gyors, akár együtt
is elkészíthetjük a lelkes kis kuktákkal.
Hozzávalók:
150 g zabliszt
150 g tönköly liszt
125 g bio margarin
50 g napraforgó mag
130 g méz
2 reszelt alma (és leve)
kb. 100 g szárított vagy fagyasztott meggy ( helyettesíthetjük mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel)
1/2 kávéskanál szódabikarbona
2-3 dl zab vagy rizs tej
1/2 teáskanál fahéj
Először a liszteket a napraforgómaggal, szódabikarbonával összekeverjük, majd hozzá adjuk a megpuhult margarint, mézet, növényi tejet.
A meggy ha fagyasztott kiengedjük, lecsöpögtetjük, az almát lereszeljük és jól kinyomkodjuk, fahéjjal ízesítjük.
Hozzáadjuk a meggyet és reszelt almát, összedolgozzuk a tésztát, addig gyúrjuk amíg elválik az edény falától. Ha szükséges lisztezzük, ha száraz akkor hozzáöntjük az alma levet.
10-15 percig a hűtőben pihentetjük.
Majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kisszagatjuk. Sütő papírral bélelt sütő lemezen, 150 - fokon 35-40 percig lassan sütjük.
Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg, de roppanós maradjon.
Sütis dobozban sokáig eláll. Minket ez a veszély nem fenyeget::))
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)