Most nem a lakásra gondolok, habár azt már korábban megcsináltuk. Hanem évente 2xer általában tavasszal és Ősszel tartok egy nagy böjtöt., általában 8 naposat + 2 nap bevezető és felépítő nappal.
A böjt után fél évig biztosítom a jó közérzetet, állóképességet és nem utolsó sorban, az egészséget mert amióta csinálom megfázni sem szoktam. A bónusz pedig a fogyás, bevallom jó tesz az önbizalomnak pár kg minusz!
Amit biztosan mondatok, hogy így már a 5-ik napon tényleg nem vagyok éhes és az első négy napon nagyon jó volt , hogy otthon tudtam lenni a mellékhelység közelsége miatt.
Én általában a Buchinger féle gyógyböjtöt alkalmazom, nekem ez vált be. A csak víz fogyasztása túl drasztikus nekem, meg úgy gondolom, hogy munka , család mellett nehéz kivitelezni ( Ez is bőven elég).
Ezt a böjtöt, Otto Buchinger német orvos dolgozta ki a múlt század elején, ez a legmodernebb böjtkúra.
A 10 napos léböjtkúrát ajánlja mert először a szervezet lebontja a károsat, azután a fölöslegeset és bekapcsol a szervezet öngyógyító mechanizmusa !
Én igazán lé lakomának hívnám, mert ilyenkor egész nap csak iszom, felváltva a következőket:
Víz frissen facsart citrommal, gyógyteák ( menta, zsálya, citromfű, ), turmixolt, szürt zöldség levesek, ha van időm akkor préselt gyümölcslé és zöldséglé : ezek vízzel hígitva.
Ha nincsen időm vagy hozzávalóm akkor a szárított zöld porokat hígitom vízzel . Pl.: Zöld árpafű, búzafű.
Mivel fontos a vitamin és ásványianyag pótlás ezért kiegészítésként C vitamint iszom ( por formában és feloldom), gyorsabban felszívodik, és még kolloid ásványokat csepegtetek a vízbe.
Fontosak az eszenciális zsírsavak is ezért kb. napi egy evőkanál hidegen sajtolt olíva olajat vagy lenmagolajat eszem, vagy keverem a langyos levesbe : Utólag!!
Mivel fontos a mozgás is, az anyagcsere gyorsítása miatt, másrészt a méreganyagok gyorsabban kiválasztódnak, futni szoktam heti 3xor szabadlevegőn, mondjuk most nemigazán van kedvem kimozdulni ebben a hidegben:(
Az első 3 nap volt nehezebb, akkor gyengeség, fejfájás tört rám, na és persze az éhség!!
Fontos, ha fejfájás, gyengeség tör ránk akkor inni-inni, hogy a méreganyagok minél gyorsabban távozzanak!
Olyankor mindig iszom általában inkább gyümölcslevet, vagy teát egy kevéske mézzel. A zöldséglevesek is nagyon jól eltelítenek.
A napi ital menüm a következő:
Napi 4-4,5 liter folyadékot iszom
Reggel:
Ébredés után: víz friss citrom lével
Délelőtt: friss gyümölcslé ( általában alma, grapfuit) kevés vízzel hígitva,
gyógytea kevés mézzel vagy annélkűl.
Ebédidő:
Zöldségleves turmixolva, szűrve
Délután :
Préselt Zöldség levek: sárgarépa, zeller, célka, káposzta, vízzel hígitva vagy zöld por vízzel.
ha émelyítő az íze akkor citromlevet préselek bele.
És víz, víz .....
Este: szintén zöldségleves .
Mivel fontos a béltisztítást én egy gyógyteát ( anyalevél, vagy szenna levél )iszom a mi nagyon hatásos, viszont a másnap reggeli órákban mindenképpen legyünk otthon!!
Szerintem ez így kibírható és sokat teszünk az egészségünkért , nem mondom, hogy könnyű, de a végeredmény megéri.
Mint említettem ma van az 5-ik napom, a fejfájás most is rámtört, éhes már nem vagyok, inkább az ízek hiányoznak!
Tegnap voltam futni és meglepő módom nemigazán fáradtam el a szokásos köreimtől, tehát gyenge sem vagyok.
Kg-ot nem mérek , mert a szervezet amúgy is csak az 4-5-ik nap után nyúl a zsírraktárokhoz ( szomorú de ez van), addig a fölös vízraktárak és méreganyagok ürülnek a kötőszövetből, bélrendszerből.
Viszont akinek valamilyen akut problémája, betegsége van szerintem ne kezdje el, vagy csinálja a 2-3 napos verziót!
Itt találhattok egy összefoglalót a Buchinger böjtről:
Teljesen nm igaz, hogy nem főzők, mert a család nem böjtöl, viszont nemigazán kostólgatok, csak bevált, gyors dolgokat készítek nekik .
Tehát a héten nem lesz recept, egyenlőre ...
Fittanyuka

Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!
2009. november 1., vasárnap
Gyümölcsös keksz
Őszi napok nassolni valója, az aszalt gyümölcsös, mézes finomságok.
Kicsik kedvence és igyekezzünk minél több egészséges rágcsálni valóval a kedvükben járni.
Az alábbi recept: egyszerű, finom és gyors, akár együtt
is elkészíthetjük a lelkes kis kuktákkal.
Hozzávalók:
150 g zabliszt
150 g tönköly liszt
125 g bio margarin
50 g napraforgó mag
130 g méz
2 reszelt alma (és leve)
kb. 100 g szárított vagy fagyasztott meggy ( helyettesíthetjük mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel)
1/2 kávéskanál szódabikarbona
2-3 dl zab vagy rizs tej
1/2 teáskanál fahéj
Először a liszteket a napraforgómaggal, szódabikarbonával összekeverjük, majd hozzá adjuk a megpuhult margarint, mézet, növényi tejet.
A meggy ha fagyasztott kiengedjük, lecsöpögtetjük, az almát lereszeljük és jól kinyomkodjuk, fahéjjal ízesítjük.
Hozzáadjuk a meggyet és reszelt almát, összedolgozzuk a tésztát, addig gyúrjuk amíg elválik az edény falától. Ha szükséges lisztezzük, ha száraz akkor hozzáöntjük az alma levet.
10-15 percig a hűtőben pihentetjük.
Majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kisszagatjuk. Sütő papírral bélelt sütő lemezen, 150 - fokon 35-40 percig lassan sütjük.
Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg, de roppanós maradjon.
Sütis dobozban sokáig eláll. Minket ez a veszély nem fenyeget::))
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)