Nagyitól kaptunk nyári zöld almát, ami annyira kemény,hogy emlékszem az ilyen almát gyermekkoromban úgy ettük, hogy először jól megkopogtattuk a kövön vagy aszfalton.
Szóval ott álltam az almák fölött és azon gondolkodtam, hogy ez mikor fog így ilyen formában elfogyni.
Döntöttem és almás pite lett belőle, viszont nem volt kis meló lereszelni:(Hozzávalók:
300 g teljes kiőrlésű búza vagy tönköly liszt
100 g bio margarin500 ml növényi tej ( ha szükséges vizet lehet hozzá önteni)
100 g barna nádcukor, vagy xilit
1/2 citrom leve1/2 citrom le reszelt héja
1 zacskó foszfát mentes sütőpor
Töltelék:
8 db nagyobbocska almát reszeltem le.
3 evőkanál méz
1 kávéskanál fahéj
fél maréknyi mazsola1 evőkanál tönköly búzadara
A tészta hozzávalóit szintén összekevertem és formálható tésztává gyúrtam. Majd a tésztát ketté osztottam és kettő kb. 0,8 mm vastagságú kerek formát nyújtottam.
A pite sütő formát kiolajoztam és bele helyeztem a tésztát, majd megszórtam búzadarával, hogy ne legyen vizes a tészta.Ezután következett a töltelék , amelyet egyenletesen elsimítottam, majd a tetejére borítottam a a másik kinyújtott formát.
Széleinél " le zártam", egy villával mindenhol megszurkáltam és sima olajjal elkevert mézzel kentem le a tetejét, amit még megszórtam kevés barna nád cukorral.Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig aranybarnára sütöttem.
Langyosan a legfinomabb.
Nálunk nem maradt szégyenben, egy vékony szeletet mentettem meg magamnak, amit Vikikém este " elkunyerált":)