Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. augusztus 7., péntek

Vegán almás pite





Nagyitól kaptunk nyári zöld almát, ami annyira kemény,hogy emlékszem az ilyen almát gyermekkoromban úgy ettük, hogy először jól megkopogtattuk a kövön vagy aszfalton.
Szóval ott álltam az almák fölött és azon gondolkodtam, hogy ez mikor fog így ilyen formában elfogyni.
Döntöttem és almás pite lett belőle, viszont nem volt kis meló lereszelni:(


Túl édesnek sem mondható , viszont azon könnyen segítettem egy kis mézzel:)

Hozzávalók:

300 g teljes kiőrlésű búza vagy tönköly liszt
100 g bio margarin
500 ml növényi tej ( ha szükséges vizet lehet hozzá önteni)
100 g barna nádcukor, vagy xilit
1/2 citrom leve
1/2 citrom le reszelt héja
1 zacskó foszfát mentes sütőpor



Töltelék:

8 db nagyobbocska almát reszeltem le.
3 evőkanál méz
1 kávéskanál fahéj
fél maréknyi mazsola

1 evőkanál tönköly búzadara

Először az almát le reszeltem és állni hagytam, hogy levet engedjen, aztán kézzel szépen kinyomkodtam és összekevertem a fenti hozzávalókkal.

A tészta hozzávalóit szintén összekevertem és formálható tésztává gyúrtam. Majd a tésztát ketté osztottam és kettő kb. 0,8 mm vastagságú kerek formát nyújtottam.
A pite sütő formát kiolajoztam és bele helyeztem a tésztát, majd megszórtam búzadarával, hogy ne legyen vizes a tészta.
Ezután következett a töltelék , amelyet egyenletesen elsimítottam, majd a tetejére borítottam a a másik kinyújtott formát.
Széleinél " le zártam", egy villával mindenhol megszurkáltam és sima olajjal elkevert mézzel kentem le a tetejét, amit még megszórtam kevés barna nád cukorral.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig aranybarnára sütöttem.
Langyosan a legfinomabb.
 Nálunk nem maradt szégyenben, egy vékony szeletet mentettem meg magamnak, amit Vikikém este " elkunyerált":)

Nyári krumplileves


Anyukám szokta ezt a fajta leves főzni, ő hamis gulyás levesnek hívja, habár szerintem távol áll tőle azért nem hívtam így.
Friss majdnem új krumpliból készűl, olyanból amelyiknek még nagyon vékony a héja és zsenge, telis tele a nyár ízeivel:)
Hozzávalók:
6 szem közepes krumpli
1 nagy paradicsom
1 közepes fej vörös hagyma
1 db paprika
2-3 evőkanál olíva olaj
1.5 l víz
1 kávéskanál tengeri só
1 kávéskanál édes piros paprika
1/2 kávéskanál örölt kömény
1-2 babérlevél
leves betét: fehér tönkölylisztből készült tojásmentes "eperlevél" tészta
A zöldségeket előkészítjük: felkockázzuk a krumplit, paradicsomot, hagymát apróra vágjuk.
Az olíva olajat felhevítjük és üvegesre pároljuk a hagymát, majd beledobjuk a krumlit, paradicsomot, fűszerezzük és lefedve kb. 8 percig pároljuk.
Majd felöntjük a vízzel és kb. még egy 10 percig főzzük, addig amíg a krumpli puhára nem fő.
Ha szükséges még fűszerezzük.
Külön kevés levesben megfőzzük a tésztát. Mivel szeretjük a csípős ízeket ezér tettem bele egy késhegynyi cayenne paprikát.