Ez tulajdonképpen anyukám sütije. Rendszeresen süti, eddig sose kérdeztem a receptet valamiért.
A hétvégén viszont kitaláltam, hogy darázs fészket sütök, viszont nem cukrosan , tojással - tejjel és fehér liszttel, hanem megreformálva. Az eredmény nagyszerű lett, mert még melegen elfogyott:).
Hozzávalók:
1/2 kg teljeskiörlésű tönköly liszt
2 dkg bio élesztő
1-2 evő kanál méz
4 dl langyos növényi tej
Krém:
20 dkg bio , nem hidrogénezett margarin
10-15 dkg méz
7 dkg dió , vagy kókusz reszelék.
A hozzávalókat robot gép segítségével habosra keverjük.
A növényi tejet felmelegítjük ( nem forrósítjuk), elkeverjük a mézzel és hozzáadjuk az élesztőt. Elkeverjük és letakarva pár percig várunk amíg felfut. Hozzáadjuk a liszthez és alaposan összegyúrjuk. Majd meleg helyen, letakarva 20-30 percig kelesztjük. Miután megkelt, vékonyra kinyújtjuk,( téglalap alakúra), megkenjük a krémmel, feltekerjük és kb. 3 cm-es csigákat szeletelünk belőle.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Én sütés alatt félidőben a tetejüket megkentem még egy kevés növényi tejben elkevert mézzel, hogy fényesek legyenek és, hogy ne száradjanak ki.