Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. július 25., hétfő

Erdei gyümölcsös Rizsdesszert


Aki szereti, vagy szerette a hagyományos, állati tejjel készült tejberizst, annak ez is nagyon ízleni fog, mert íze ugyanaz!
Egészséges változata a tejberizsnek, mert a cukrot is mellőztük, helyette xilitet használtam.
Könnyű, nyári desszert vagy akár önmagában is fogyasztható. Gyerekek, felnőttek  kedvence:)


Hozzávalók: 
(4 fő részére)

200 g bio fehér jázmin rizs, vagy "tej" rizs
500 ml vaníliás rizstej
reszelt citrom héj
3-4 evőkanál xilit
vegyes erdei, piros gyümölcsök
1 kávéskanál agar-agar ( növényi zselésítő)
1 kávéskanálnyi, bio, nem hidrogénezett margarin
víz



A rizst 1 órára beáztatjuk, leöntjük róla a vizet és újra annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd főzni kezdjük.
  Forrástól számítva  30 percig főzzük. 
A rizstejet összekeverjük  a xilittel, reszelt citrom héjával.
A félig megfőtt rizsről leöntjük a vizet és a tejben főzzük tovább addig ameddig teljesen meg nem puhul és a tejet magába nem szívja.
Néhányszor keverjük meg, mert gyorsan odaég. 
Miután megfőtt, bele tesszük a margarint, pár szem friss gyümölcsöt  és összekeverjük. 
Desszertes poharakba töltjük.

Tipp: A desszertes poharakat öblítsük át vízzel és csak utána tegyük bele a rizst, hogy később könnyebben kiboríthassuk.
 Töltsük tele a poharakat,  hagyjunk helyet a gyümölcsöknek is a tetején.

A gyümölcsöket 1 kávéskanálnyi xilittel és az agar-agarral, állandó keverés mellett 2-3 percig "meglobbantjuk".
Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hűtjük 1-2 percig, majd a rizsdesszertek tetejére halmozzuk.
Hagyjuk kihűlni, mikor már szoba hőmérsékletűre hűltek, hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
Tálalás előtt tányérra borítjuk őket és fogyasztható!


fittanyuka közösség a facebookon