Aki szereti, vagy szerette a hagyományos, állati tejjel készült tejberizst, annak ez is nagyon ízleni fog, mert íze ugyanaz!
Egészséges változata a tejberizsnek, mert a cukrot is mellőztük, helyette xilitet használtam.
Könnyű, nyári desszert vagy akár önmagában is fogyasztható. Gyerekek, felnőttek kedvence:)
Hozzávalók:
(4 fő részére)
200 g bio fehér jázmin rizs, vagy "tej" rizs
500 ml vaníliás rizstej
reszelt citrom héj
3-4 evőkanál xilit
vegyes erdei, piros gyümölcsök
1 kávéskanál agar-agar ( növényi zselésítő)
1 kávéskanálnyi, bio, nem hidrogénezett margarin
víz
A rizst 1 órára beáztatjuk, leöntjük róla a vizet és újra annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd főzni kezdjük.
Forrástól számítva 30 percig főzzük.
A rizstejet összekeverjük a xilittel, reszelt citrom héjával.
A félig megfőtt rizsről leöntjük a vizet és a tejben főzzük tovább addig ameddig teljesen meg nem puhul és a tejet magába nem szívja.
Néhányszor keverjük meg, mert gyorsan odaég.
Miután megfőtt, bele tesszük a margarint, pár szem friss gyümölcsöt és összekeverjük.
Desszertes poharakba töltjük.
Tipp: A desszertes poharakat öblítsük át vízzel és csak utána tegyük bele a rizst, hogy később könnyebben kiboríthassuk.
Töltsük tele a poharakat, hagyjunk helyet a gyümölcsöknek is a tetején.
A gyümölcsöket 1 kávéskanálnyi xilittel és az agar-agarral, állandó keverés mellett 2-3 percig "meglobbantjuk".
Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hűtjük 1-2 percig, majd a rizsdesszertek tetejére halmozzuk.
Hagyjuk kihűlni, mikor már szoba hőmérsékletűre hűltek, hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
Tálalás előtt tányérra borítjuk őket és fogyasztható!